Bivši radnici „Košute“ najavili radikalizaciju protesta: Štrajkom glađu do plata koje čekaju 28 godina

0
Grupa radnika nekadašnje IMO „Košuta“ odlučila je da započne štrajk glađu ispred Vlade, u nastojanju da im se isplati devet zarada u ukupnom iznosu od oko dva miliona eura i poveže radni staž.

Radikalizacija protesta je logičan slijed stvari, kaže predstavnica radnika „Košute“ Dijana Vujović, koja podsjeća da za skoro četiri mjeseca radnike nekadašnjeg cetinjskog industrijskog giganta niko iz Vlade još uvijek nije primio i pozvao na razgovor.

– Štrajk glađu vidimo kao jedino rješenje koje nam ostaje. Jedan dio radnika ostaće da protestuje ovdje, dok će drugi dio ići ispred Vlade. Čim riješimo proceduru oko najave protesta, radikalizovaćemo protest – kazala je Vujović za „Dan“.

Ona je najavila da će radnici do petka zatražiti zvanično od Ministarstva unutrašnjih poslova dozvolu za započinjanje štrajka glađu. Do dobijanja dozvole iz MUP-a nastaviće da protestuju blokirajući put između Podgorice i Cetinja u mjestu Kruševo ždrijelo.

– Mi smo prinuđeni na taj korak, jer izgleda da mi u ovoj državi ne možemo da riješimo naš problem na drugačiji način. Ali nadamo se. Mislili smo da će nas u prethodom periodu neko pozvati iz Vlade na ragovor, međutim, za sada nema odgovora – kazala je Vujović.

Navodi da bivši radnici „Košute“ nisu krivi što su dovedeni u ovakvu situaciju i podsjeća da su bili strpljivi skoro tri decenije čekajući da se ispuni obećanje i ispoštuje zakon prema njima.

– Nas je vlast DPS-a izigrala, ostavila nas je u stečaju, trebali smo da budemo prvi u isplatnom redu, a ostali su samo potražioci koji su normalno isplaćeni, a mi smo ostali na cjedilu. Mi tu borbu bijemo više od dvadeset godina i nadali smo se da će to sve proći amandmanom koji smo predali prošle godine, ali i tu smo izigrani, jer on nije prošao. Mi tražimo svoja prava i nemamo kud nazad, došli smo do zida – rekla je Vujović.

Saopštila je da su bivši radnici „Košute“ onemogućeni da protestuju u petak na putu Podgorica – Cetinje, jer iako su podnijeli zahtjev na vrijeme nisu dobili dozvolu.

– Neko nas osporava. Juče sam javno prozvala ministra Šaranovića, kao i Radovića da ne mogu tako. Nemojte da nam radite to. Mi smo građani ove države i imamo svoja prava. Zašto su svima u oku samo radnici „Košute“, zašto se samo nama osporavaju prava. Mi nemamo gdje drugo da izađemo i protestujemo. Ja sam to sve izložila ministru. Neki drugi protestuju bez dozvole. Oni mogu sve, a radnici „Košute“ su zaustavljeni što od policije, što od države. I mi smo doprinijeli ovoj zemlji, naše porodice, a na kraju smo izigrani, osatali smo bez plata, stečajne mase, bez radnog staža, bez dionica. „Košuta“ je jedina fabrika koja je ostala bez ičeg, a mi smo jedini radnici kojima se na ovaj način ne poštuju prava – zaključila je Vujović.

Ona je podsjetila da su se do sada obraćali, kako DPS vladama, tako i Krivokapićevoj i Abazovićvoj vladi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.