Bivši albanski premijer: “Glavni neprijatelj ideje ujedinjenja Albanaca-veliki Srbin Vučić“

0

Bivši premijer Albanije Salji Beriša smatra da je ujedinjenje Kosova i Albanije neizbježno, prenosi Kosovo onlajn pisanje kosovske štampe.

“Po mom uvjerenju, nacionalno ujedinjenje Kosova i Albanije je neizbježno.”, rekao je Beriša za Ekonomia onlajn.

“Ideja ‘nacionalnog jedinstva’ kao ideja vodilja i ideal diktirana je s jedne strane najvećim evropskim istorijskim nepravdama prema Albancima, podjelom njihovih zemalja u kojima su svuda bili etnička većina. Dakle, to je ideja koja se pojavila i konkretizovala tokom kasnih sedamdesetih godina u jeku napora velikih sila tog vremena da poreknu postojanje albanske nacije, unište je i podjele njene zemlje”, ističe Beriša, koji dodaje da se ideja o promjeni granica pojavila 2013. dolaskom Edija Rame na vlast u Albaniji”, dodao je Beriša.

On objašnjava kako je došlo do, po njegovom mišljenju “oslobađanja” Kosova.

“Albanci na Kosovu prešli su iz mirnog otpora u oružani gerilski rat. NATO je svojim vazduhoplovstvom omogućio oslobađanje Kosova. Albanci u Sjevernoj Makedoniji uspjeli su prijetnjom oružjem da diktiraju Ohridski sporazum. Albanci u Crnoj Gori imali su ključnu ulogu u nezavisnosti Crne Gore”, kaže Beriša.

On smatra da je napredak ” u pravom smjeru konačnog rešenja albanskog pitanja bio je izuzetan”.

“Ideal nacionalnog jedinstva Albanaca koji mislim da je vječan. Ali, sada se mora imati na umu da su uprkos fundamentalnoj ulozi Albanaca u ovim procesima, njihovi glavni akteri koji su definisali te procese bili naši međunarodni prijatelji i partneri. Dakle, princip partnerstva i lojalnosti ne dozvoljava jednostrane odluke ili postupke Albanaca prema međunarodno utvrđenom statusu i uz njihovo odobrenje sankcionisano međunarodnim aktima i sporazumima i zakonima”, nastavlja Beriša.

Vjeruje da će uz pomoć međunarodnih faktora doći do realizacije ove ideje.

“Dakle, za potpunu realizaciju nacionalnog jedinstva zahtijeva se prvo potpuno razumijevanje naših glavnih saveznika, ali takođe i oslobađanje naših susjeda od albanofobije, kao i svjedočenja Albanaca pred međunarodnom zajednicom da će ovaj proces dati konsolidaciju mira i stabilnosti u regionu. Ali ovde želim da dodam da ideju nacionalnog jedinstva promoviše i favorizuje glavni neprijatelj ove ideje, veliki Srbin Vučić svojim negiranjem nezavisne države Kosovo i svojim teritorijalnim zahtjevima koji podstiču rat. Stavovima koji se u potpunosti zasnivaju na doktrini o srpskoj veličini, Vučić njeguje novu konfrontaciju između Srba i Albanaca, koja bi se uprkos svemu završila pobjedom Albanaca nad srpskim agresorom”, zaključuje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.