Bitka neformalnih centara moći: Milovi mentori pokušaće da uspore demontažu sistema!

Bitka neformalnih centara moći: Milovi mentori pokušaće da uspore demontažu sistema!

Pitanje obračuna sa kriminalnim strukturama u Crnoj Gori nije lako rješivo, organizovanje reforme pravosuđa je krvav posao, jer tako katastrofalno stanje u pravosuđu verovatno ne postoji ni u Africi, ocjenjuje advokat Goran Petronijević, uz upozorenje da će mentori predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića pokušati da uspore demontažu dosadašnjeg sistema.

Petronijević u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ ističe da se taj problem, međutim, neće rješavati na nivou zemlje, već na višem koji je, nažalost, oličen u interesima onih država koje utiču na takvo stanje u Crnoj Gori.

„Da je predsjednik DPS-a Milo Đukanović bio pušten niz vodu bilo je vidljivo i prije izbora. Njemu je dat signal da ako uspije da pokrade izbore onda će oni to verifikovati, ali ako ne uspije, onda neće stati iza njega. Dakle, on je od strane svojih stranih mentora prepušten sudbini odluke naroda, a na to se samo i čekalo,” kaže Petronijević.

Štiteći Mila, njegovi mentori štite sebe

On podsjeća da niko nije reagovao na sve krađe Mila Đukanovića, na preko 62.000 fantomskih glasova i na 21.500 Srba koji čekaju upis u državljanstvo, a za to su imali sve uslove.

Smatra da je taj disparitet stvoren namjerno da bi se jedan narod potpuno izbacio iz političkog odlučivanja, a što je sve, međutim, dovelo do toga da se Đukanović sada nalazi u lošoj situaciji koja će postati još gora.

Postoji, međutim prema Petronijevićevom mišljenju, jedna vrsta prećutne zaštite od strane njegovih mentora koji pokušavaju da opstruišu ili kontrolišu formiranje vlade u Crnoj Gori.

„To su oni kojima ne odgovara da se Milo Đukanović i njegov režim u potpunosti demontira, jer će se kroz demontažu takvog jednog sistema pronaći prljavi tragovi upravo njegovih mentora, pa između ostalog i Miroslava Lajčaka i njegovog pulena Františeka Lipke.

Vidjeće se kako i koliko je novca dobila Evropska komisija da onu dvotrećinsku većinu koja je bila neophodna na referendumu za izjašnjavanje za osamostaljivanje Crne Gore spuste na nivo od 55 odosto,“ kaže naš sagovornik.

Tako katastrofalono stanje u pravosuđu ne postoji ni u Africi

Đukanovićevi mentori će, prema mišljanju Petronijevića, insistirati da se demontaža tako kriminolog režima odvija postepeno, a to može da oteža formiranje Vlade.

Ipak, on je ubeđen da će svi faktori koji su učestvovali u prvoj demokratskoj izbornoj pobjedi formirati i prvu demokratsku vladu.

„Resor pravde je veoma važan, a ja sam jedan od fanatika koji i dan danas vjeruje u nju iako sam svjestan gdje je i na kom nivou svetsko pravo, a onda i lokalno. Ono što sam u Crnoj Gori mogao da vidim kroz učešće u postupcima, mogu sa sigurnošću da kažem da tako katastrofalno stanje u pravosuđu i tako privatno pravosuđe i privatna država ne verujem da postoji i u Africi. Onaj ko dođe na mjesto ministra pravde imaće jako težak zadatak, a znam da među crnogorskim kolegama, tužiocima, sudijama pa i političarima ima ljudi koji vjeruju u pravdu i koji su riješeni da se uhvate u koštac sa nekom vrstom regeneracije prava,“ uveren je Goran Petronijević.

Đukanović motiv za jedinstvo široke koalicije

Sagovornik Sputnjika primjećuje da oni koji i dalje štite Đukanovićev režim smatraju da nova Vlada neće dugo trajati, da će antagonizmi između različitih političkih struja koje su učestvovali u stvaranju ovako široke narodne koalicije preovladati i da će se oni ponovo vratiti na bijelom konju.

„Ja sam optimista i mislim da se to neće dogoditi, jer svi činioci nove vlasti imaju zajednički imenitelj koji je nezamjenljiv – da se Milo Đukanović i njegov režim nikada više ne vrate na vlast,” kaže Petronijević.

On se nada da će se konačno Crna Gora upisati na spisak demokratskih zemalja ali dodaje da treba biti svjestan da to ne može da se desi preko noći.

Related posts

6 Comments

 1. Darko

  Jel ovo legenda Ad Petronijevic sto je dobio po pickici svojoj pre par mjeseci .
  Srbija nema govno ko sto je on !!!! Sli tek je dobio prvu potciju bice tu jos , ,,,,

  12
  27
  Reply
 2. Raulio

  Pa to je trebalo odma hapsit i oduzimat imovinu. Sad je kasno. Jedino silom se može rasformirat mafija a ne “nema revanšizma” i ostala …anja.

  18
  6
  Reply
  1. Ustopizd Ljigavi

   pali smo 6 oktobra i više nikada nećemo ustati

   Trebalo je kazniti lopove iz 90-tih i pokazati žutima šta ih čeka ako i oni budu krali.
   Naučili bi politčari da su odgovorni narodu i da njega treba da se boje i da ga slušaju i da ne smeju da rasprodaju državu.
   Narod ima suverenitet tj. vlast, on mora da se sluša a ne belosvetski hohštapleri koji su nam uništili ekonomiju.
   NAROD NE POŠTUJE SEBE, ZATO GA VLAST NE POŠTUJE NIMALO I GAZI GA KAKO IM JE ĆEIF.

   8
   1
   Reply
 3. Peconijevi Telohranitelji

  Beba Popovic, Cane i ostali vrhunski krimosi Balkana ustali su u odbranu Mila i njegovog “djela”. Svjesni su da je udar na Mila u stvari udar na cijelu “Balkansku federaciju” kriminalaca pa su spremni na sve da sacuvaju opljackano.

  5
  1
  Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *