Bijela kuća: Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i  Bahrein potpisali sporazume o normalizaciji odnosa
Photo Credit To Foto: Reuters

Bijela kuća: Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali sporazume o normalizaciji odnosa

Izrael je danas u Bijeloj kući sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom potpisao sporazume o normalizaciji odnosa u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trampa.

Sporazum su potpisali premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministri spoljnih poslova UAE i Bahreina, Abdulah bin Zajed al-Nahjan Abraham i Halid bin Ahmed Al Halifa.

Tramp, koji se nada da će ti istorijski sporazumi dovesti do novog poretka moći na Bliskom istoku i učvrstiti njegov imidž mirotvorca uoči predsjedničkih izbora u SAD, proglasio je na ceremoniji potpisivanja “rađanje novog Bliskog istoka”.

“Ovdje smo danas da promijenimo smjer istorije. Poslije decenija podjela i sukoba, obilježavamo svitanje novog Bliskog istoka”, rekao je Tramp.

Stotine ljudi su posmatrale ceremoniju potpisivanja bilateralnih sporazuma kojima se formalizuje normalizacija već poboljšanih odnosa Izraela i dvije arapske države, u skladu s njihovim zajedničkim suprotstavljanjem Iranu.

Sporazumi se ne bave višedecenijskim izraelsko-palestinskim sukobom.

Dok UAE, Bahrein i druge arapske zemlje podržavaju Palestince, Trampova administracija je uspjela da ubijedi dvije države da ne dozvole da ih taj konflikt spriječi da imaju normalne odnose sa Izraelom.

(Vijesti)

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *