BIA spriječila prisluškivanje Vučića

0

Bivši zamjenik načelnika BIA i nekadašnji državni sekretar u MUP-u Srbije Dragan Marković Markoni kaže da je pokušano prisluškivanje sadašnjeg predsjednika Aleksandra Vučića.

On je za “Politiku” izjavio da je to pokušano u vrijeme kada je na čelu Uprave kriminalističke policije (UKP) bio Rodoljub Milović.

Prema njegovim riječima, osim Vučića, po naredbi UKP, na čijem je čelu tada bio Milović, 2012. godine zabilježen je pokušaj prisluškivanja još jednog visokog zvaničnika, sada člana vlade.

On je dodao da je, čim su službenici BIA dobili informaciju da je pokušano prisluškivanje dva broja telefona, od kojih je jedan tada koristio Vučić, preduzeto sve da bi se taj podatak provjerio.

“Pripadnici BIA odmah su preduzeli sve neophodne mjere i radnje, pa su tako otišli u “Telekom” kako bi provjerili po čijem nalogu je pokušano prisluškivanje dva pomenuta broja. Međutim, nijedan zahtjev za takvim nalogom nije pronađen”, rekao je Marković.

Agenti BIA su, kako je naveo, ostali da dežuraju u “Telekomu” tokom cijele noći i narednog dana, u 7.30 časova, uočili su kurira MUP-a koji je iz UKP-a doneo potpisani zahtjev da se ova dva broja “povlače”, odnosno da se više ne vrši njihova kontrola.

“Sada ne mogu da se sjetim ko je potpisao takav nalog, ali svi ti postupci nedvosmisleno su ukazivali da je postojala namjera da tadašnji načelnik UKP-a Rodoljub Milović izvrši kontrolu i nadzor komunikacije Aleksandra Vučića. Ne postoji nijedno drugo logično objašnjenje za pisanje dokumenata kojim se Vučićev broj telefona povlači sa “mjere”, naveo je Marković.

On je istakao i da je činjenica da je klan Darka Šarića, dok se Milović nalazio na čelu UKP-a, od sitnih dilera postao najozbiljnija kriminalna organizacija na Balkanu, ali i šire.

Marković je dodao da je imao informaciju da je Milović 2010. angažovao osuđivanog kriminalca da ga prati i osmatra s kim se sastaje tokom službene posjete Beču u svojstvu državnog sekretara MUP-a.

“Do ovih podataka je došla BIA, prateći aktivnosti tog kriminalca zbog njegovih sumnjivih kontakata sa međunarodnim organizovanim kriminalom”, rekao je Maković.

On je ocijenio da se iz toga vidi da su Miloviću kao saradnici bili drži kriminalci nego kolege, ističući da nijedan zakon ne predviđa da se bez naloga tužioca prati državni funkcioner, a naročito ne da to rade kriminalci na stranoj teritoriji na račun privatnih interesa pojedinih pripadnika MUP-a.

“Iz tog razloga sam podnio krivičnu prijavu protiv Milovića”, rekao je Marković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.