Bezvizni pasoši za raseljene sa Kosmeta u Crnoj Gori

Bezvizni pasoši za raseljene sa Kosmeta u Crnoj Gori

Srbi i ostali raseljenici sa Kosova i Metohije sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori ubuduće bi trebalo da dobijaju pasoše koji ne podliježu viznom režimu kako je to slučaj sa putnim ispravama koje važe za one koji stalno žive u južnoj srpskoj pokrajini.

Već tokom ovog mjeseca počeće aktivnosti na planu realizacije tog posla koji je inicirao Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori preko ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića.

-Po instrukcijama koje smo dobili od ministra Dačića, predložili smo da ovim značajnim poslom koordinira Vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju, u tesnoj saradnji sa MUP-om Srbije i našom ambasadom u Podgorici. Nastojimo da stvar pojednostavimo, kako bi kosmetski Srbi nastanjeni u Crnoj Gori do pasoša dolazili na idetičan način kao njihovi sunarodnici u centralnoj Srbiji, što znači da im iste ubuduće ne izdaje Koordinaciona uprava MUP-a, već neki drugi organ MUP-a ili neposredno konzulat, o čemu će detalji veoma brzo biti dogovoreni – kazao je Milenko Jovanović, predsjednik Saveza udruženja raseljenih sa KiM u Crnoj Gori.

Sa pasošima kojima trenutno raspolažu, raseljenici sa KiM ne mogu bez viza putovati u zemlje EU. Isti je slučaj sa državljanima Srbije koji žive na samom Kosmetu, dok raseljenici iz južne pokrajine sa boravkom u centralnoj Srbiji imaju jednaka prava na izdavanje putnih isprava kao i ostali srpski državljani.
U Crnoj Gori živi oko 11.000 državljana Srbije protjeranih sa Kosova i Metohije.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *