Bez posla u KAP-u ostao zbog prozivanja: Komentarisao Pejovića pa ostao bez posla

0

Radnik Kombinata aluminijuma (KAP) u stečaju Darko Vuković tvrdi da je u četvrtak fizički spriječen da uđe u krug fabrike, nakon što je na društvenoj mreži komentarisao vlasnika preduzeća Veselina Pejovića.

On je ispričao da ga je radnik obezbjeđenja Ilija Žugić spriječio da uđe u fabriku i pritom ga udario šakom u ruku.

Iz KAP-a su saopštili da je Vuković dobio 12 slobodnih dana (do 23. marta), te da je stoga i uslijedila odluka obezbjeđenja da spriječi ulazak lica koja nijesu u procesu rada.

U izjavi policiji, Žugić je naveo da ispunjavao radne zadatke.

“Još prošlog petka mi je saopšteno od strane glavnog za bezbjednost KAP-a Momčila Radonjića da je ovom licu zabranjen ulaz u krug KAP-a, ali meni nije rečeno iz kojih razloga. Kada je Vuković došao do kapije ja sam stao ispred kapije i istom rekao da nam je rečeno da je njemu zabranjen ulaz u krug KAP-a. Vuković u prijavi navodi sam ga udario po ruci, odgovorno tvrdim da nikakve loše namjere nisam imao, već samo da isti skloni telefon i da me ne snima, jer nisam želio da taj snimak izađe na društvenim mrežama i portalima…”, navodi se u izjavi Žugića Upravi policije, koju su dostavili iz Uniprom KAP-a.

Vuković je optužio Radonjića, Pejovića i upravnika organizacione jedinice Elektroenergetike Dragutina Jankovića da stoje iza reakcije radnika obezbjeđenja, a sve zbog toga što je prošlog četvrtka na Intagramu objavio: “Dal da idem na posao, što kaže kondukter Pejović”.

“Dan nakon moje objave na društvenoj mreži pozvao me je moj upravnik Dragutin Janković, koji mi je kazao su njega pozvali iz obezbjeđenja KAP-a i kazali mu da objavljujem neke slike na Instagramu, te da mi je zabranjen ulazak u KAP i da uzmem dva dana odmora, ‘dok se ne smiri situacija, a da onda vidimo što ćemo’. Kako sam po rasporedu trebao da radim u nedjelju i ponedjeljak, ta dva dana nisam dolazio na posao, nakon čega su mi sljedovala regularna dva slobodna dana. Po redovnom rasporedu, juče sam trebao da radim, ali bio sam u tome spriječen. Nisam dobio bilo koje rješenje o otkazu”, rekao je Vuković.

Glavni menadžer KAP-a Nebojša Dožić kazao je  da obraćanje Vukovića na Instagramu ne smatraju remećenjem radne discipline niti neispunjavanjem radnih obaveza.

Dožić je kazao da ga je Jankovićem informisao da je Vuković “dobio 12 slobodnih dana bez obaveze da dolazi na posao”.

“Takođe, njegovo je mišljenje da sa ovim radnikom treba raskinuti radni odnos zbog reorganizacije i racionalizacije ove cjeline”.

Dožić je dodao da se odluka o prestanku radnog odnosa upućuje i drugim radnicima.

“Svi su dobro upoznati šta su razlozi takve odluke menadžmenta, i to nije u nadležnosti vlasnika Uniproma, niti takve odluke podrazumijevaju konsultacije sa njim”.

Vuković je policiji podnio prekršajnu prijavu protiv Žugića, podnio je i inicijativu Inspekciji rada, a obratio se i predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću i, kako ističe, očekuje reakciju.

“Bojim se da se ovdje radi o tome da u slučaju da tri dana ‘neopravdano’ ne dođem na radno mjesto, poslodavac stiče mogućnost da mi da otkaz jer ja navodno ne ispunjavam radnu obavezu”, kazao je Vuković koji obavlja posao uklopničara u trafo-stanici više od 15 godina.

Izvor: “Vijesti”

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.