Mladen Mikijelj

Bez kupaćih i trotineta na šetalištima u Tivtu

0

Na predlog Sekretarija za za saobraćaj i stambeno komunalne djelatnosti, tivatski odbornici su 28. aprila izglasali izmjene Odluke o komunalnom redu, kojima je propisano da je na javnim površinama u Tivtu “zabranjeno kretati se i boraviti u kupaćim kostimima, kao i bez dijela odjeće u pješačkim zonama, gradskim parkovima, na trgovima i u užem gradskom jezgru”.

Ta zabrane ne odnosi se na kupališne zone grada, što znači da će i domaći i gosti moći da se u kupaćim kostimima kreću po dijelu Šetalištu Iva Visina u blizini gradske plaže, ali ne i po gradskoj rivi Pine kao što je to do sada nerijetko bio slučaj.

“Razvojm Tivta kao turističke destinacije pored mnoštva pozitivnih trendova, prepoznata su i neka ponašanja koja nisu svojstvena domicilnoim stanovništvu i koja prethodnom Odlukom o komunalnom redu, zbog navedenog nije bilo potrebno posebno definisati. Naime, kako je učestalo kretanje i zadržavanje lica u kupaćim kostimimima kao i bez osnovnog dijela odjeće na mjestima koja za to nisu predviđena, a u namjeri da Tivat ostane prepoznat ka miran, uredan i grad u kome se poštuju kodeks ponašanja i vrijednosti, to se pristupilo dopuni odluke na ovaj način”, piše u obrazloženju.

Onima koji prekrše novouvedene zabrane prijete novčane kazne od 20 do 1.000 evra.

Lokalni parlament prihvatio je i izmjene i dopune Odluke o regulisanju saobraćaja na području opštine kojom su proširene pješačke zone u gradu. Uvedene su nove na potezu od raskrsnice sa Ulicom Ruljina do ugostiteljskog objekta “Doria” u Donjoj Lastvi, šetalište Pine obala, te Veliki i Mali gradski park. U svim tim pješačkim zonama je uvedena eksplicitna zabrana kretanja električnih trotineta i drugih sličnih vozila, kao i bicikala.

“Suštinski razlog za izmjenu i dopunu Odluke je u prepoznavanju problematike ugrožavanja bezbjednosti pješaka. Svjedoci smo sve češće upotrebe trotineta i sličnih lakih električnih vozila, koja nisu zakonom definisana, kao i bicikala, čijom neprimjerenom upotrebom se dovode u opasnost životi svih pješaka, naročito u pješačkim zonama”, obrazložili su iz Sekretrijata za saobraćaj i komunalno-stambene poslove.

Uvedena je i obaveza biciklistima da se kreću isključivo biciklističkim stazama i trakama tamo gdje one postoje, a da na drugim mjestima gdje takvih staza i traka nema, biciklisti poštuju obaveze i pravila iz Zakona o bezbjendosti saobraćaja na putevima. Vozačima električnih trotineta i sličnih vozila, odnosno bicikala koji budu vozili po zabranjem pješakim zonama, prijete novčane kazne u iznosu od 20 do 500 evra.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.