Berlin: Francuska i švedska laboratorija potvrdile – Navaljni otrovan „novičokom“

0

Laboratorije u Francuskoj i Njemačkoj ponovile su analize uzoraka ruskog blogera Alekseja Navaljnog i potvrdile da je otrovan supstancom iz grupe „novičok“, saopštila je njemačka vlada.

„Agencija za zabranu hemijskog oružja je na osnovu zahtjeva njemačke vlade za pomoć uzela uzorke Navaljnog i preduzela neophodne korake kako bi oni bili testirani u referentnim laboratorijama.

Savezna vlada je, zajedno s Francuskom i Švedskom, tražila od drugih evropskih partnera nezavisnu provjeru njemačkih podataka na osnovu novih testova Navaljnog. Sada imamo rezultate te provjere u specijalističkim laboratorijama Francuske i Švedske i oni potvrđuju njemačke podatke“, navodi se u saopštenju.

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gdje je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu, a njemački lekari su posle ispitivanja saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

Njemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Od Rusije se zahtijeva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.