Beograd se odužio srpskoj heroini: Otkriven spomenik Milunki Savić

0

Milunka u jednoj ruci drži pušku, sa kojom se borila od 1912. do 1918. godine, a u drugoj djevojčicu, jer je pored svoje ćerke usvojila još troje djece, a podigla je 32 siročadi

Beograd je danas dobio prvi spomenik srpskoj heroini Milunki Savić na uglu ulica Braće Jerković i Meštrovićeve na opštini Voždovac.

To je mjesto na kome je provela poslednje godine života.

Milunka Savić (1892-1973) stupila je 3. oktobra 1912. u Vojsku Kraljevine Srbije kao prva žena u istoriji srpskog ratovanja, u četnički odred Vojvode Vuka. Učestvovala je u oslobođenju Kosova i Metohije, Skadra, a Bugare je „potukla“ 1913. godine. Kao dobrovoljac se borila u Balkanskim i Prvom svetskom ratu od 1912. do 1918. godine i bila je primjer smjelosti i junaštva.

Bila je četiri puta ranjavana u borbama za slobodu otadžbine i postala je najodlikovanija žena Velikog rata (Prvog svetskog rata).

Nosilac je sedam odlikovanja među kojima su vojnička zlatna Karađorđeva zvijezda sa mačevima, Zlatna medalja za hrabrost „Miloš Obilić“, francuska oficirska Legija časti…

Njeno junaštvo poštovali su admiral Emil Geprat, generali Moris Saraj, Franše d’Epere, prestolonaslijednik Aleksandar Karađorđević, vojvoda Živojin Mišić.

Otkrivanju spomenika prisustvovao je premijer Srbije Miloš Vučević.

„Prestoni grad Beograd, postavljanjem ovog spomenika, vraća mali deo duga žrtvi i herojstvu Milunke Savić. Njen ratni podvig služiće budućim pokoljenjima kao primjer junaštva, požrtvovanja i ljubavi prema slobodi, prema narodu svome. Zahvaljujući Milunki Savić, čitav svijet je mogao da vidi snagu rodoljublja srpske nacije, da razumiju koliko Srbi cijene i ljube slobodu. Neka je vječna slava i neka se pamte svi podvizi Milunke Savić“, izjavio je Vučević.

Ocjenio je da je Prvi svjetski rat predstavljao vrijeme strašnog suda i golgote, ali i vaskrsa srpskog naroda.

„U vrtlogu surove borbe, pored muškaraca, na bojno polje smijelo su stupile i neustrašive Srpkinje. Njihova hrabrost, požrtvovanje i nesebičnost ostavili su dubok trag u vojnoj istoriji“, rekao je Vučević.

Dok su njihovi muževi, braća i očevi bili u rovovima, dodao je premijer, srpske žene su preuzele na sebe teret održavanja porodice i cijelog društva.

„Postale su stožer porodice, sela i nacije. Njihova snaga i odlučnost bili su vidljivi u svim sferama života“, ocjenio je premijer.

Ukazao je i na to da je bugarski okupator tokom Prvog svetskog rata smatrao da su Srpkinje „živi centar srpskog duha“, kao i da su smatrali da su žene najmoćniji faktor „srbizma“.

Vučević je dodao da su tada brojne srpkinje vrhovima svojih bajoneta ispisale nove stranice slave srpskog oružja, ističući da je jedna od njih upravo bila Milunka Savić.

Premijer je podsjetio da je Milunka tokom jednog boja na Drini sama zarobila 20 austrijskih vojnika, kao i da je tokom Gorničevske bitke sama zarobila 23 bugarska vojnika.

Ocjenio je da srpskom narodu ne trebaju junaci iz naučne fantastike, filmova i stripova, jer ulicom srpskih gradova hodali su i hodaće, kako je istakao, div-junaci, čije podvige i dijela ne mogu da opišu ni najbolji pisci epske fantastike.

Premijer je zaključio da se zahvalno srpstvo danas, podižući ovaj spomenik, seća neustrašive ratnice Milunke Savić.

Ministar kulture Nikola Selaković rekao je da je Milunka Savić u sebi sabrala sve najbolje vrijednosti našeg naroda, plemenitost, humanost, rodoljublje, hrabrost i čovekoljublje.

„Milunka Savić nije samo ime i prezime, Milunka Savić je sistem vrijednosti, to je sistem kome se ovaj narod napokon vraća. To je sistem vrijednosti kome treba da težimo, to je sistem vrijednosti na koji treba da se ugledamo“, poručio je Selaković.

On je pozdravio i darodavce spomenika, predstavnike kompanije „Dunav osiguranje“, Banke „Poštanska štedionica“, „Telekoma Srbije“, kompanije DPC, javnog preduzeća „Pogrebne usluge Beograd“.

Ukazao je da je Milunki na spomeniku, u jednoj ruci puška, sa kojom se borila od 1912. do 1918. godine, a u drugoj djevojčica, pa je podsetio je da je Milunka, pored svoje ćerke, usvojila još troje djece, kao da i da je podigla 32 siročadi.

„Danas to kažemo ovde, kada živimo u vremenu, u kojem je ljudima mrsko da rode i jedno dijete kada to mogu. A ona je jedno rodila, troje usvojila i 32 othranila. To je 36 ženske čeljadi, 36 majki koje su dalje rađale“, napomenuo je Selaković.

Budućim majkama, ministar je poslao poruku.

„Učinite dobro dijelo i dajte ćerkama ime Milunka. Sačuvajmo i to lijepo srpsko ime od zaborava, a tako ćemo sačuvati i u svojim srcima čuvati taj sistem vrijednosti kome je pripadala, za koji se borila i koji je stvarala, naša velika Milunka Savić“, rekao je Selaković.

U okviru ceremonije održan je i kulturno-umetnički program.

Spomenik je otkriven uoči njenog rođendana, a autori spomenika su Zoran Ivanović i Jelena Atanasković.

Spomenik je podignut na zajedničku inicijativu Opštine Voždovac i „Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918.“

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.