Beograd ne smije da pristane na to da se briselske obaveze primijene tek posle konačnog dogovora dveju strana

Beograd ne smije da pristane na to da se briselske obaveze primijene tek posle konačnog dogovora dveju strana

Ako će Zajednica srpskih opština, prema rečima izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka, koji je prethodnih dana bio u Beogradu i Prištini, biti formirana tek po potpisivanju sveobuhvatnog sporazuma, onda se postavlja pitanje šta je suština dosadašnjeg dijaloga.

Za zelenim stolom pre sedam i po godina postignut je Briselski sporazum sa 15 tačaka, od kojih je naša strana ispunila sve, a prištinska ništa – iako im je jedina obaveza bila ZSO. Dogovor je bio da se dogovoreno ispunjava paralelno.

Prema oceni Milovana Božinovića, našeg nekadašnjeg ambasadora u Beču i Berlinu, Lajčak je poslao dve poruke koje su uvod u novu fazu pregovora.

Prva je da će sve biti gotovo onda kada sva otvorena pitanja budu razjašnjena i da ništa neće biti urađeno “na parče” i to znači da će ZSO biti funkcionalna na dogovoren način, uz određena izvršna ovlašćenja.

Druga važna poruka, kako kaže, jeste da ustavi nisu Biblija i da je kod ovakvih procesa normalna određena korekcija ustava na obe strane.

– Posle te izjave, Albanci više ne mogu da se vade na stavove svog ustava kao prepreku da formiraju ZSO, jer im je Lajčak dao do znanja da će ustav biti promenjen i da to nije ništa strašno. Svima je jasno da Srbija po tom pitanju neće popustiti jer ima pravo da insistira na onome što je dogovoreno. Sve drugo bi bilo prevara – kaže Božinović za “Novosti”.

Ipak, on smatra da iako je bilo dogovoreno da Beograd i Priština svoje obaveze ispunjavaju paralelno, albanska strana neće uraditi posao oko ZSO, pre nego što se zaključi sveobuhvatni sporazum.

– Za nas nije prihvatljivo da se ZSO formira posle postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom, jer ko će tada da nam garantuje da će kosovska strana da sprovede taj dogovor – jasna je Suzana Grubješić, saradnica Centra za spoljnu politiku.

Ona, za “Novosti”, kaže da Priština treba odmah da krene u ispunjavanje te obaveze i da tako pokaže da je kredibilan partner u dijalogu, a da EU, kao posrednik ima kapacitet da utiče da se to desi, ali da je pitanje hoće li to i da učini.

– Nas ne treba da interesuje koje je razloge Priština iznela Lajčaku kao “opravdanje” da to ne može sada da sprovede, niti njihovo pozivanje na odluke Ustavnog suda, jer su sve to izgovori. Uostalom, i sam Lajčak im je rekao da ustav nije Biblija. Takođe, ne stoje tvrdnje da će ZSO biti isto što i Republika Srpska, već je i to kampanja protiv Zajednice i politička igra na koju ne treba da pristajemo – poručuje Grubješić.

Related posts

2 Comments

  1. Dejan

    Pa usli ste u dijalog o konacnom resenju. Sta ste mislili? Da ce konacno resenje pod okriljem EU, uz pritisak SAD biti da se Kosovo vrati u ustavni poredak Srbije kao autonomna pokrajina? Srbija se ponasa ko mlada pred prvu bracnu noc. Gistro ne zna ce da se desi.Imali ste 100 puta mogucnost i ponudu Rusije i Kine da se sve vrati u okvir UN, al’ ne AV mora da ispunjava zadatak zasta je i napravljen i zbog koga mu se beskrajno tolerise tlacenje sopstvenog naroda, kao sto je tolerisano i ovom nasem moronu 30 godina. A i zna da nece Rusija i Kina da pocne da drese kesu na njegovu opoziciju i da je ojacaju, a SAD i Svabske fondacije hoce, cim im ne bude trebao i kada zavrsi posao. A to je njegova najveca nocna mora. Kakvo Kosovo, kakva CG, Republika Srpska. Video je on iznutra kako je padao Sloba i zna da jedino sto sebi ne sme da dozvoli je da ga Zapad pusti niz vodu. I moze da vlada koliko mu volja.

    Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *