Beograd i Sankt Peterburg postaju gradovi pobratimi

0

 

Beograd će postati prvi srpski grad-pobratim Sankt Peterburga, a planirano je da odgovarajući sporazum ove godine potpišu gradske uprave, pod uslovom da se poboljša situacija s virusom korona. To je za „Sputnjik” potvrdio ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski tokom trodnevne službene posjete ovom ruskom gradu.

U okviru saradnje dva grada planirano je i otvaranje informacionog peterburškog poslovnog centra. Ambasador Lazanski sastao se s gubernatorom Aleksandrom Beglovom, s kojim je razgovarao o perspektivi ekonomskih veza Srbije i ovog grada, s obzirom na to da se u gradu na Nevi nalazi 10 odsto naučnog potencijala cijele Rusije.

Razgovaralo se i o saradnji u oblasti riječne brodogradnje, pošto su peterburška brodogradilišta specijalizovana za riječno-morske brodove i tu bi mogla da se ostvari dobra saradnja sa srpskim brodogradilištima. Osim toga, bilo je riječi i o saradnji iz oblasti proizvodnje medicinske opreme, s obzirom na to da postoji plan da se uz pomoć Rusije u Srbiji otvori centar za nuklearnu medicinu.

Ambasador Srbije je naglasio da su odlični odnosi Srbije i Rusije i rezultat odličnih i prijateljskih odnosa predsjednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. Srpski ambasador i peterburški gubernator razgovarali su i o saradnji u oblasti kulture i sporta, kao i turističkim mogućnostima.

Govorilo se i o obnavljanju avio-saobraćaja između Beograda i Sankt Peterburga, kao i o učešću srpske delegacije na predstojećem Peterburškom ekonomskom forumu i o zajedničkoj proizvodnji vakcine protiv svih sojeva korone. Lazanski je naglasio da su odnosi Srbije i Rusije bazirani na savezništvu iz dva svjetska rata i da je oko dvije hiljade vojnika Crvene armije poginulo u oslobađanju Beograda od nacista. Istakao je da se Srbija energično protivi svim pokušajima revizije istorije Drugog svjetskog rata.

Ambasador je ujedno zahvalio Ruskoj Federaciji na pruženoj pomoći u suzbijanju pandemije kovida 19, kao i na pomoći ruske države u završavanju radova na Hramu Svetog Save u Beogradu, pri čemu je i istakao fantastičan rad ruskog umjetnika i skulptora Aleksandra Rukavišnjikova, idejnog tvorca i autora spomenika Stefanu Nemanji.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.