Mladen Mikijelj

Belivuk i Miljković preko supruga prali novac: Poznato kako su se na suđenju branile Bojana i Tanja

0

Bojana Belivuk i Tanja Miljković, supruge vođa ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, našle su se za optuženičkom klupom zbog sumnje da su prale pare koje su njihovi muževi zaradili kriminalnim aktivnostima.

Na prethodnom ročištu u Specijalnom sudu one su iznosile svoju odbranu, kada su govorile o porijeklu novca i imovine koja je u njihovom vlasništvu, a već na sledećem koje će biti održano sredinom mjeseca, biće izvršen uvid u papirologiju – dokaze koje je Tužilaštvo prikupilo tokom istrage.

Kako se navodi u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal koja je podignuta protiv vođa klana i njihovih žena, Veljko Belivuk i Marko Miljković sa svojim suprugama i Bojanom i Tanjom prali pare od ubistava i šverca droge investirajući milionske cifre u nekretnine, luksuzne automobile, ali i satove.

Kako se saznaje, Belivuk i Miljković do detalja su osmislili plan kako da pare koje su zaradili kriminalnim aktivnostima uvedu u legalne tokove – kupovali su imovinu na tuđa imena, mahom supruga, ali i tašte, odnosno dede. U optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal do detalja je opisan modus operandi pranja para klana Velje Nevolje.

Svjedočenje Bojane Belivuk

Bojana Belivuk, supruga Velje Nevolje, prvi put je iznijela informacije o svom životu s vođom klana. Ona je istakla da je zarađivala 60.000 dinara mjesečno, a nakon trećeg djeteta je dobila i roditeljski dodatak od otprilike 100 eura mjesečno. Kako se navodi u optužnici, Bojana tvrdi da su luksuzne vile izgradili kroz teške životne okolnosti.

“Sve što Veljko i ja posjedujemo, stekli smo radom. Od kada smo se upoznali kao tinejdžeri uvijek smo gledali da uštedimo i da imamo svoj krov nad glavom. Svakog mjeseca smo izdvajali novac, bez obzira kolika nam je bila plata. Štedjeli smo za svoj stan. Štednja je počela još 2006. godine. Nismo mnogo izlazili, nismo davali novac na skupu garderobu i nakit. Ne pušimo, ne pijemo, ne drogiramo se i ne trošimo novac na takve stvari”, započela je svoje svjedočenje tada Bojana Belivuk, supruga Veljka Belivuka.

Velja Nevolja dobio nasledstvo?

Dodala je i da su uspjeli da uštede, te su 2006. godine kupili prvi stan. Istakla je da su početni kapital stekli kada je Veljko Belivuk dobio određenu sumu novca nakon smrti babe i dede, navodi se u optužnici. Prema navodima u optužnici, Bojana je do trenutka saslušanja imala oko 10 godina radnog staža i obavljala je različite vrste poslova, uključujući pečenje palačinki, rad u kafiću, fotokopirnici i restoranima.

U početku sam zarađivala oko 300-400 eura mjesečno, a kasnije i po 500-600 eura i to u poslednjih 6-7 godina. Što se Veljka tiče, on je radio u kafiću, zatim kod rođaka u firmi za transport, odnosno špediciju, a poslednjih par godina bio je u firmi “ALKZ” d.o.o.”, ispričala je ona.

Tanja i Marko na svadbi dobili 200.000 evra

Tanja Miljković, žena Marka Miljkovića, iznoseći svoju odbranu negirala je izvršenje krivičnog djela koje joj se stavlja na teret. Na početku saslušanja istakla je da je nezaposlena i da se izdržava od pomoći roditelja i rodbine.

“Vezano za stan u čiji sam otkup krenula, navodim da sam se udala 2015. godine i da smo Marko i ja na svadbi dobili 200.000 evra. Polovinu tog novca uzela sam za sebe, dok je drugu polovinu Marko zadržao za sebe.”

Kako je rekla, od tog novca htjela je da kupi svoju prvu nepokretnost i dala je 100.000 eura za stan u Ulici Živka Davidovića, a trebalo je da isplati ostatak do 150.000 eura, ispričala je Tanja. Dodala je i da je tokom vremena štedjela novac koji je dobijala od rodbine i roditelja, ističući da nije precizno znala tačan iznos, ali je procijenila da je bilo otprilike 50-60.000 eura. Taj novac planirala je da iskoristi kako bi isplatila stan do kraja.

“Novac se za to vrijeme nalazio kod mene u kući u Čačanskoj ulici. Marko i ja živimo tamo sigurno pet godina, a vlasnik je bio Markov deda. Nakon njegove smrti stan je ostao Markovom ocu. Kuću je opremio Markov deda, nisam sigurna ko je i kada ugradio video nadzor na kuću. Nije mi poznato da je Marko imao neke satove “Roleks” i “Brajtling”, u stvari sjećam se nekog starog “Brajtlinga”, ali ne znam kako je nabavljen”, navela je žena Marka Miljkovića.

Žena Marka Miljkovića je ispričala i da je prije nego što je postala nezaposlena, radila u jednoj firmi gdje je zarađivala između 30.000 i 50.000 dinara mjesečno, uz napomenu da je visina plate varirala. Napomenula je i da su novac od svadbe dobijali u kovertama i prema njenom sjećanju, suma je iznosila oko 200.000 evra. Prema njenim riječima, željela je da uzme stan kako bi imala nešto svoje. Početnih 100.000 evra bilo je od svadbe, dok je ostatak dobijala od rodbine.

 

(Adria)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.