Begović: Zbog povrede Kodeksa novčano kažnjeno četvoro advokata

Begović: Zbog povrede Kodeksa novčano kažnjeno četvoro advokata

Advokat Zdravko Begović predsjedava Komorom koja broji 989 advokata i više od 500 advokatskih pripravnika, a u razgovoru za Vikend novine govorio je o uobičajenom radnom danu, na šta se najčešće odnose pritužbe na rad advokata, o medijskim izvještajima iz sudnica, zašto je izabrao krivicu, a ne parnicu, te šta su benefiti advokature, a šta je ono što je “koči” da bi bila idealna profesija.

“U imenik Advokatske komore upisano je 989 advokata i oko 500 advokatskih pripravnika, a u 2019. godini otprilike je upisano oko 80 advokata i oko 150 pripravnika na rad kod advokata”, kazao je Begović za Vikend novine.

U prošloj godini četvoro advokata odgovaralo je zbog povrede Kodeksa profesionalne etike, i oni su kažnjeni novčanom kaznom, naveo je on. U toku je slučaj koji nije pravosnažan, gdje je jedan advokat privremeno ispisan na period od šest mjeseci zbog teže povrede strukovnog Kodeksa.

Advokatskoj komori Crne Gore gotovo svakodnevno stižu pritužbe na rad advokata, no većinom su to prijave koje su neosnovane, ili su danom podnošenja zastarjele.

Related posts

1 Comment

  1. Prof. H. Novi

    Moze li se bar jednom objaviti koji su to prekrsaji kodeksa pravne struke, da bi i obican covjek mogao da prijavi isti nadleznima. Ima li se kome prijaviti sudija koji krsi kodeks struke. U mom slucaju sam se predsjedniku suda zalio na rad predmetnog sudije i zatrazio njeno izuzece, zbog uvodjenja “alternativnog Izvidjaja sa lica mjesta“, na nacin da se odredjivanje polozaja terase u prostoru u prisustvu sud. vjestaka geodete, odredi prema mjestu izlaska sunca (cak nije bila ravnodnevnica), koji 4 godine ignorise satelitski snimak i vec predatu sliku sa Geoportala i Google maps-a. Predsjednik suda mi je izrekao kaznu od 1.000 eura za vredjanje suda, jer sam rekao da smo kao Druidi stajali na terasi i pola sata cekali da sunce izadje iza brda, umjesto, po mom pravno naivnom shvatanju da slucaj ispita i kazni sudiju i vjestaka.

    Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *