Bećkoviću uručen orden: Namnožili su se oni koji ne vole Srbe, ali vole lokacije u Beogradu!

4

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić uručio je danas Orden Marka Dakovića akademiku Matiji Bećkoviću, na svečanoj sjednici Glavnog odbora NSD, koja je održana u Beogradu.

Ovu nagradu Nova srpska demokratija ustanovila je prošle godine na stogodišnjicu ujedinjenja Crne Gore i Srbije, a dodijeljena je po prvi put.

Mandić je istakao da nije u pitanju običan dan, jer svečano okupljane Glavnog odbora NSD u Beogradu i uručivanje nagrade Bećkoviću predstavlja veliku čast.

–Kakve su današnje okolnosti, najbolje pokazuje to što nas crnogorska vlast optužuje da smo vjerni Srbiji i srpskom narodu. Montenegrini su se oslobodili Njegoševe Crne Gore i etike Marka Miljanova. Ozloglašeni smo samo zato što pokazujemo da tradicija čojstva i junaštva i dalje punom snagom ispiriše nove generacije, kazao je Mandić.

On je podsjetio da je Marko Daković bio vođa ujedinjenja Srbije i Crne Gore, uzorna figure naše istorije.

Nagrada je podsticaj da budemo dostojni njega i naših predaka. Želimo da ovim ordenom okitimo našeg najvećeg živog pjesnika Matiju Bećkovića. Glas Matije odjekuje decenijama Crnom Gorom. I svi ga razumiju. Svi pamte njehove bejsede i to je dokaz da je srpski jezik naša riznica. Nemamo pravo da se odreknemo svojih predaka po kojima je srpski narod prepoznatljiv, kazao je Mandić.


Zahvaljujući se na ordenu, Bećković je kazao da on predstavlja posebnu čast za njega.

–Ni ovakvog skupa, ni ovakve svečanosti, ni ovakvog mog događaja nije bilo do danas. Hvala svima koji su smogli snage da dođu u Beograd, a znaju da se moraju u Crnu Goru. Manje vas je tamo nego ovamo. Ne znam ko me je više uvažio ili braća koja su me prognala ili ova koja su me odlikovala. Ja se u Crnoj Gori nijesam rodio, niti sam ikada bio dobrodošao. Svi znamo da bi nekom dosjetkom mogao da se dovučem i dopužem do Crne Gore. Koliko god su me istjerivali iz njihove Crne Gore, nisu mogli iz moje. Praštao sam teže uvrede, pa ću i ovu. Srbi u Crnoj Gori okajavao svoju narodnost i jezik, a svoj krst najviše okajava Srpska pravoslavna crkva. Oni koji nisu Srbi ne libe se da poništavaju odluke svog naroda i svoje istorije. Namnožili su se oni koji Srbe ne vole, ali vole lokacije u Beogradu, kazao je Bećković.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije istakao je da je Matija Bećković bio i ostao Rovčanin, po korijenu, jeziku i po pamćenju.

-Njegova sudbina je satkana u njegovom biću, njegovom životu. Matija nosi u sebi onaj apostolski i jevenđelski duh Svetog Save, cara Lazara i Vasilija Ostroškog. To su likovi koje on osvetljava i koji njega osvetljavaju, u svojim pričama, kazao je mitropolit Amfilohije.

Program je vodio Marko Kovačević, koji je prisutnima čitao i najpoznatije pjesme Matije Bećkovića.

4 Comments
 1. Jovana Medojević komentariše

  Ja sam Crnogorska i u Crnoj Gori su mi oteta sva ljudska prava. Ovđe nije bitno koje si nacije nego jesi li biće sa ili bez integriteta. Ovima bez integriteta je odlično jer su sluge svakog gospodara. Kad Mandić sa ekipom pogleda kako dobro žive profesionalni Crnogorci i Srbi a koliko loše žive oni koji imaju integritet biće svima dobro jer nećemo slušati kojevitezanja. Nema Srba i Crnogoraca nego privilegiranih i neprivilegovanih i Đukanović namjesnik protektorata Crna Gora.

 2. Jovana Medojević komentariše

  Vi ste koautor mog komentara. Uredničke, to je jadno, ta vaša autocenzura. Prepravljate, izvrćete moje riječi. Molim izbrišite komentar! Vi ste mi neka borba za slobodu medija. Pretužno. Jovana

 3. Jovana Medojević komentariše

  Opet ste prepravili Jovanine riječi. Naučili su vas tako. Hvala. Neću više otvarati vaš sajt.

  1. Jovan komentariše

   Ne mlati i ne laži. Niko ti ništa ne prepravlja, samo mlatiš po portala.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.