Bečki “Die Presse”: Crnogorski “Car” Milo Đukanović u nevolji!

0

Kaplje znoja se slivaju preko usana najvišeg po rangu izbornog borca Crne Gore.

“Od vas zavisi da li će Crna Gora nastaviti svoj put u evropsku budućnost ili će pobediti državni koncept po kom će vladati crkva sa njenim srednjevekovnim dogmama”, opominje državni poglavar Milo Djukanović u glavnom gradu Podgorici pre parlamentarnih izbora u nedelju svoju maskiranu publiku.

“Radi se o tome da li će Crna Gora napredovati ili nazadovati!”

Predsednik Crne Gore ima 58 godina, a biti vladar mu je zanimanje već decenijama. Berlinski Zid je još stajao netaknut kad je tadašnji 26-godišnji ekonomista 1989 preuzeo kormilo Crne Gore u Savezu Komunista. 1991 je “Britva” Djukanović prvi put postao premijer tadašnje države članice Jugoslavije i od tada ne ispušta vlast iz ruku u zemlji, koja je 2006 postala nezavisna. Svejedno mu je šta je: premijer, šef države ili partije: već tri decenije car Milo deli karte na stolu sudiina u zemlji crnih brda.

No na parlamentarnim izborima u nedjelju bi njegova DPS mogla da upadne u probleme. Po istraživanjima ovoj partiji preti da sklizne ispod linije od 40%. Oba najveća opoziciona bloka: proruski Demokratski Front -kojim dominira srbska manjina- kao i prozapadni Savez za Mir bi mogli zajednički imati veči broj mandata od DPS.

Hibridni režim

Nisu samo ekonomske posledice corona-krize i propala turistička sezona razlozi koji zabrinjavaju vladu pod DPS-premijerom Duškom Markovićem. Mafijašenje, korupcija i gušenje slobode štampe su Klan Đukanović, uprkos ulasku u NATO, i na Zapadu izblamirali do srži. Zato je USA organizacija Freedom House Crnu Goru, inače kandidata za članstvo u EU, proglasila za “hibridni režim”.

Da bi preusmerio fokus sa katastrofalne ekonomske situacije i mobilisao sopstvenu izbornu klijentelu crnogorsko-nacionalističkim tonovima, Đukanović je isforsirao konflikt sa Srbskom Pravoslavnom Crkvom oko njene imovine. Da li će mu se ova računica isplatiti, ostaje da se vidi: jaka srbska manjina, koja broji skoro trećinu stanovništva, će ovog puta izgleda kolektivno glasati za DF.

Proširenje koalicije

Uprkos vidnom gubitku glasova nikako nije garantovan i gubitak vlasti DPS. Sa jedne strane ova vladajuća partija kontroliše nafilovani birački spisak, kojim se na Balkanu uvek lako manipulišu izborni rezultati. A sa druge strane će silna vojska državnih službenika i nameštenika Crne Gore opet biti prisiljena da glasa za vladajuću partiju DPS.

Autor: Thomas Roser
Prevod: Mirko Vuletić

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.