Bečića pozdravili Mustafić i Nimanbegu: Članstvo u EU nema alternativu

0

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da članstvo u Evropskoj uniji (EU) i ekonomski razvoj za njegovu stranku nemaju alternativu.

Bečić je na drugom kongresu Demokrata poručio da će nastaviti borbu protiv Demokratske partije socijalista (DPS) i mafijaških grupa do smjene režima.

On je jednoglasno reizabran na funkciju predsjednika partije.

“Želimo da jače afirmišemo stav da Evropa i sloboda nemaju aletranativu. Nikad nećemo priznati bilo kakvu prepreku u borbi za slobodu i ništa nas neće zaustaviti u borbi protiv organizovanog kriminala i mafijaških grupa“, kazao je Bečić obraćajući se delegatima na kongresu.

Na kongresu je usvojena Deklaracija “Da Crna Gora, da Evropa, da sloboda” u kojoj se, između ostalog, navodi da Crna Gora kao nezavisna i međunarodno priznata država suvereno oblikuje sopstvenu budućnost po mjeri građana i dosljedno poštuje sve međunarodno pravne obaveze.

Navodi se i da Crna Gora mora da baštini odgovornost za preuzimanje novih međunarodno-pravnih obaveza i prava u dogovoru sa državama, narodnima i institucijama.

“Želimo biti dio međunarodne integracije kojoj su demokratija, ljudska prava i ekonomske slobode na prvom mjestu. Zato što je EU civilizacijska tekovina težimo sigurnoj budućnosti i ekonomskom razvoju naše države. Životima naših građana ne smije gospodariti nijedan pojedinac niti interesna grupa, jer je sloboda vrhunski mehanizam zaštite od represije i nasilja. Hoćemo da služimo narodu i pravednim zakonima, a ne pojedinačnim interesima ili bilo čijoj ličnoj volji. Građani treba da misle slobodno a ne onako kako vlast diktira. Zato moramo razbiti okove straha kod građana koje su kreirale mafijaške grupe“, kazao je Bečić.

On je poručio da će Demokrate nastaviti da budu posvećene prosperitetu Crne Gore, koja će biti igrađena kao zajednica slobode, ravnopravnosti i vladavine prava. On je kazao i da će nastaviti da se bori protiv zarobljenih institucija i raditi na eliminisanju svih oblika korupcije i kriminala. Bečič je ponovio i da u Crnoj Gori svi treba da žive ravnopravno bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Predsjednik Radničke partije (RP) Janko Vučinić kazao je da bi opozicija bila lošija da nema Demokrata, navodeći da bez Bečićeve partije neće biti nove vlasti. On je kazao da opozicija treba da sarađuje u borbi protiv kriminala.

“Bolje je ići u borbu sa petoricom koji neće izdati nego sa deset od kojih će na prvoj krivini trojica iznevjerti. To se desilo na krivini u Kotoru, gdje su izdali SDP i Ranko Krivokapić i izleda da je preoštra bila ta krivina pa je nisu mogli nikako uhvatiti. Na neke ljude se možete osloniti kao na koru od babane“, kazao je Vučinić i pozvao Demokrate da zbog jedinstva opozicije pređu preko uvreda.

Predsjednica Demokratske srpske stranke (DSS) Dragica Perović poručila je da su Demokrate vodile opozicioni front u Kotoru, optužujući Socijaldemokratsku partiju (SDP) za pokušaj smjene vlasti u tom gradu.

“Pokazalo se na pravi način ko je opozicija a ko samo čeka da skupo naplati svoj odbornički glas i obesmisli izborne rezultate. SDP je u Kotoru sa svojim istomišljenicima pokušala da nelegalno smjeni našeg gradonačelnika Vladimira Jokića. To odslikava koliko se duboko ide i pravno nasilje i hajdučiju. Na kraju će ispasti da je afera “koverta“ mala maca za nasilnu prekompoziciju vlasti u Kotoru“, kazala je Perović, dok je Miloš Konjević iz Novske liste kazao da neće dozvoliti smjenu vlasti u Herceg Novom.

Funkcioner Ujednjene Crne Gore Goran Danilović pozvao je da na putu ka opozicionoj saradnji je potrebna “svaka pa i mala snaga”. On je kazao da treba izbjegavati svađe i pored svih političkih razlika.

“Ne ponavljajte greške nas koji smo imali najbolje namjere, ali je možda bilo pogrešno vrijeme i pogrešni ljudi. Politika se uči na greškama, vi imate privilegiju da ne učite na svojim. Učite na našim pa da zajednički pobjedimo“, kazao je Danilović.

Ističući da prije godinu nije imao nikakvu saradnju sa Bečićem, predsjednik Crnogorske Vladmir Pavićević kazao da nema te sile koja bi mogla uzdramti savezništvo sa Demokratama.

Funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić kazao je da treba raditi sarađivati na jačanju insitucija i vladavine prava, dok je potpredsjednik parlamenta Genci Nimanbegu pozvao na zajednički rad na reformi izbornog zakonodavstva. Funkcionerka pokreta URA Seada Sadiković kazala je da se opoziciona saradnja pokazala kroz koaliciju “Za 21. vijek”.

“Poruka koju smo tada poslali je obrazac za pobjedu koji ne treba ponovo izmišljati. Treba je samo dograditi. U tom pravcu vidim djelovanje svih iskrenih opozicionih struktura, civilnog sektora i građana“, kazala je Sadiković.

Predstavnik građanskog pokreta “Odupri se” Nikola Grdinić zahvalio se Demokratama za zajedničku borbu protiv vlasti. On je kazao da su mladi najveća snaga koja će donijeti promjene Crnoj Gori.

“Pesnica koju već mjesecima dižemo u znak otpora sastoji se od naše istine naspram njihovih laži. Naše pravde naspram njihove nepravde, hrabrosti naspram njihovog kukavičluka, naše mudrosti naspram njihove gluposti i naših osmjega naspram njihovih izvještačenih lica“, kazao je Grdinić.

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da nephodno udruživanje opozicije kako bi Crna Gora postala država u kojoj važe pravila. Lekić je poručio da partije treba da sarađuju u mogućoj mjeri, ističući da to traže građani.

“Ne postoji neko ljepilo koje bi mogli kupiti pa bi se povezali. Moramo svi da doprinesemo jedinstvu i zato je svaki subjekat odgovoran za akcije, poteze i javnu riječ. Očekujem bolje dane za udruživanje svih opozicionih progresivnih snaga koje se ne završavaju na partijama“, kazao je Lekić.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.