Bečić: Zemlji potrebne patriote, a ne oni obučeni u SKAJ oklope

0

Zamjenik premijera i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić, ministar odbrane Dragan Krapović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, posjetili su danas kasarnu „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu i Centar za obuku u okviru kasarne.

Povod posjete kasarni i Centru bili su prikaz sposobnosti jedinica VCG kao i ispraćaj III kontingenta pripadnika Vojske Crne Gore koji učestvuje u misiji Isturene kopnene snage (Forward Land Forces, FLF) u Bugarskoj.

Bečić se u svom uvodnom obraćanju zahvalio svim pripadnicima kontingenta i istakao predanost zajedničkom radu i unaprjeđenju, jačanju, čuvanju i odbrani naše zemlje.

,,Hvala vam na odlučnosti da uzdignemo Vojsku Crne Gore tamo gdje joj je i mjesto. Tamo gdje je uvijek bila. Brojčano mala, ali po istorijskim poduhvatima kao Lovćen velika”, kazao je Bečić.

Osvrnuvši se, kako je dodao, „na junaštva naših heroja i ratnika koji su “u Mojkovcu, na Vučjem dolu, Tuđemilu, Medunu stali pred nadmoćnog neprijatelja, ne za zlato ili slavu, već za ideale slobode i pravde, sa srcima punim hrabrosti i očima uprtim ka Crnoj Gori”, Bečić je govorio o vjekovnoj borbi i odbrani Crne Gore.

“Neka naše djelo bude testament naše ljubavi prema njoj i našim potomcima. Tuđe nikada nismo tražili, ali svoje nikada nismo dali. I tako će biti zauvijek. Jer u srcima naroda sa ovih prostora, u duši naše vojske, leži snaga, volja, vječna ljubav prema slobodi koja nas sve čini braćom i sestrama, a ne brojevima i nacijama”, kazao je Bečić.

Istakao da je „vojska kičma i obraz svake zemlje i da danas, u vremenima izazova koji su slojeviti i brojni, a naše obaveze višestruke, ona više nego ikada mora biti uzor drugima, ali i garant sigurnosti“,

„Povjerenje građana i naših partnera uvijek mora biti zvijezda vodilja, jer je povjerenje osnov partnerstva i uspjeha. Danas svjedočimo Crnoj Gori kao najmanjoj, ali veoma kredibilnoj i pouzdanoj članici najmoćnijeg vojno političkog saveza na svijetu“, rekao je Bečić, aludirajući na NASTO, pa nastavio:

„Zapamtite, gdje god pošli: vi ne nosite samo uniformu; vi nosite nadu, ponos i snove cijele Crne Gore. Mi ćemo se truditi da nastavimo da unapređujemo vaš materijalni položaj, uslove u kojima radite, opremu kojom raspolažete. Pozivam vas da udružimo snage u obnovi i revitalizaciji moralnog kodeksa i sistema vrijednosti”, istakao je potpredsjednik Vlade.

On je naglasio potrebu za vraćanjem časti u društvo, bezbjednosnu zajednicu i vojsku.

,,Neka se taj kod i te vrijednosti ne samo vrate, već i prožmu svaki nerv našeg djelovanja, svaki korak koji napravimo, svaki raport koji podnesemo, svaku odluku koju donesemo. Našoj zemlji su potrebni heroji, ne oni obučeni u oklope prošlih SKAJ vremena, već heroji obučeni u čojstvo, čast i apsolutnu ljubav prema otadžbini i domovini“, dodao je Bečić.

Posebno ukazavši na to da dostojanstvo naše države mora biti naš najtvrđi štit, inspiracija novim generacijama i svjetionik koji širi ljubav i ponos, Bečić je na kraju svog obraćanja poručio:

“Čuvajmo jedni druge, poštujmo svakog, ali ne dozvolimo da nas iko ponizi”, rekao je Bečić.

Krapović je poželio vojnicima uspjeh u izvršavanju zahtjevnih i odgovornih zadataka i istakao da, imajući u vidu rezultate ostvarene tokom obuke, nema dilemu da će pripadnici III kontingenta nastaviti putem kolega iz prethodna dva, koji su uspjeli da veoma efikasno odgovore svim izazovima.

Ministar odbrane je istakao da od svih pripadnika Vojske Crne Gore, a posebno od onih koji predstavljaju svoju zemlju u internacionalnom okruženju, očekuje posvećenost, odgovornost i visok stepen profesionalizma u radu, uz duboko poštovanje pripadnika oružanih snaga savezničkih država.

„Želim vam dobro zdravlje, uspjeh u izvršavanju zadataka i da vaše djelovanje u bazi Novo Selo služi na ponos i čast kako vama, tako i našoj Crnoj Gori“, poručio je Krapović.

Pripadnici Specijalnih snaga, Vazduhoplovstva, 1. pješadijskog bataljona i Čete vojne policije demonstrirali su u prikazu sposobnosti kompleksne taktike, tehnike i procedure koje koriste.

Predstavljeni su kapaciteti Centra za obuku, planovi izgradnje nove zgrade za potrebe njegove Komande, kao i naoružanje i oprema koju koriste pripadnici Vojske Crne Gore, ali i generalni pravci razvoja Vojske Crne Gore.

Bečić, Krapović i general Lazarević obišli su i Vojni objekat “Taraš”, koji služi za skladište vojne municije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.