Bečić: Nabavka bespilotnih letjelica je velika stvar za modernizaciju Vojske Crne Gore

0

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić, ministar odbrane, Dragan Krapović i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović danas su na Vojnom aerodromu ,,Knjaz Danilo” upriličili doček ministra odbrane Republike Slovenije Marjana Šareca prilikom čega su izvršene primopredaja i demonstracije bespilotnih letjelica ,,Belin V”.

“Ceremoniji su takođe prisustvovali ambasadorka Republike Slovenije u Crnoj Gori Bernarda Gradišnik, načelnik Generalštaba general Lazarević, direktor ANB-a Boris Milić, pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore i bezbjednosnog sektora”, saopšteno je iz Vlade.

Bečić je izrazio zadovoljstvo posjetom velikog prijatelja Crne Gore gospodina Šareca i njegovog tima, osvrnuvši se na odlične odnose koji postoje između Crne Gore i Republike Slovenije.

,,Gospodin Šarec je i sa mojom malenkošću i sa gospodinom Krapovićem već dugi niz godina istinski prijatelj i iskreni podržavalac Crne Gore i njene evropske i evroatlantske perspektive. Ako postoje idealni odnosi između dvije zemlje, onda su to odnosi između Crne Gore i Republike Slovenije. Crna Gora je prvo diplomatsko predstavništvo 2006. godine nakon obnove nezavisnosti otvorila upravo u Ljubljani, a prva država koja je nakon obnove crnogorske nezavisnosti otvorila svoje diplomatsko predstavništvo u Crnoj Gori bila je Slovenija. Slovenija je bila i naša kontakt zemlja dok nismo ostvarili punopravno članstvo u NATO-u. Ovom prilikom zahvaljujem Vladi Slovenije i na pomoći da sjedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbjednost bude u Podgorici”, saopštio je Bečić.

Osvrnuvši se na nedavno dobijanje IBAR-a, Bečić je istakao: ,,Dobijanjem IBAR-a napravili smo jednu svojevrsnu prekretnicu i iz jedne vrste stagnacije i blokade smo otišli ofanzivno, deblokirali smo i ubrzali procese, dinamizirali smo evropske integracije i vjerujem da nas nakon ovog uspjeha do kraja godine očekuje zatvaranje značajnog broja pregovaračkih poglavlja, tako da onaj evropski san postaje evropska java i ako nastavimo ovim tempom, vjerujem da možemo ostvariti cilj da 2028. godine postanemo 28. članica Evropske unije. Znam da se osim Crne Gore i njenih građana raduju i svi naši prijatelji, a Slovenija je kao zemlja koja snažno i iskreno podržava evropski put Crne Gore, tu među prvima”.

Istakavši da je Crna Gora opredijelila 2% BDP-a za odbranu, od čega 30% za modernizaciju, potpredsjednik je dodao: ,,Zahvalni smo vam i na donaciji dijela opreme, ali i partnerskom doprinosu nabavci bespilotnih letjelica, jer je ovo velika stvar za modernizaciju Vojske Crne Gore. Bespilotne letjelice su u današnjem savremenom dobu izuzetno značajana platforma u sistemu odbrane, u sistemu kontrole granica, kontrole saobraćaja, kontrole kretanja na moru, potragama za nestalim licima, drugim potragama, istražnim procesima, vanrednim situacijama, tako da se danas raduju svi pripadnici bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori”, jer će, kako je zaključio Bečić ,,ovo biti snažna alatka da nastavimo da zajedno koračamo ka zajedničkim ciljevima i vrijednostima.”

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.