Bečić: Milo je prevaziđeni političar, postao je teret svima

1

Lider Demokratske Crne Gore i noslilac liste „Mir ja naša nacija“, koja je na nedavnim izborima osvojila deset mandata, političar Aleksa Bečić u intervjuu za „Alo“ otkriva plan za, kako kaže, bolju Crnu Goru bez Mila Đukanovića.

Prema njegovim rečima pritisci su bili sa svih strana, a smišljene afere koje su im, kako kaže, podmetali, nisu uspele da naruše njihov kredibilitet kod naroda.

Kako Bečić tvrdi, ono što je sigurno jeste da se ujedinjena opozicija oko Zdravka Krivokapića, lidera koalicije „Za budućnost Crne Gore“, Dritana Abazovića iz pokreta URA i njega lično neće raspasti, jer su, kako kaže, uoči izbora potpisali izjavu časti u kojoj, između ostalog, stoji da pre i nakon izbora sa DPS-om neće sarađivati.

Od vas se sada očekuju velik promene koje bi trebalo da pokrenete za Crnu Goru. Ima li straha od tolike odgovornosti s obzirom na to da će svaki vaš korak da bude pod lupom?

– Etika odgovornosti je princip kojeg ćemo se pridržavati u našem daljem političkom delovanju, kako vršeći zakonodavnu, tako i delujući u izvršnoj vlasti. Mislim da je i primereno u demokratskom društvu da su nosiocu vlasti uvek pod lupom i kontrolom građana. Tako da ja pozivam ovom prilikom građane Crne Gore, medije i druge aktere u našem društvu da pažljivo prate naš rad i da nam ukazuju na eventualne greške koje uoče. Samo u autokratskoj vlasti, kakva je bila Đukanovićeva, kritika se tretira kao napad.

Borba između opozicije i vlasti u Crnoj Gori u poslednjih nekoliko godina je i te kako transparentna, čini se više nego ikad. Zbog čega je, po vašem mišljenju, narodu toliko dugo trebalo da prelomi i smeni vlast?

– Narod je prelomio još ranije, ali je mehanizmima prevara i manipulacija DPS do ovih izbora uspevao da odnese prevagu. Ovog puta je opozicija pokazala punu zrelost. Na izborima smo učestvovali u tri kolone, tako da je svaki opozicioni glasač imao za koga da glasa. Ideja o tri opozicione kolone potekla je od nas, dok su nas drugi napadali. Mnogi nekadašnji glasači DPS-a su, zbog tog našeg zalaganja, glasali za jednu od tri opozicione liste.

Zagovornici DPS-a na društvenim mrežama pozivaju na krvoproliće u Crnoj Gori i tvrde da „svoju“ zemlju neće dati četnicima i, kako rekoše, „domaćim izdajnicima“. U koju kategoriju, prema ovom spisku, vi spadate? I da li se osećate kao da izdajete zemlju, jer ne podržavate politiku Mila Đukanovića?

– Osećam se kao crnogorski patriota. Crna Gora je moja domovina, jedina koju imam i čijem svakom kamenu se klanjam. Pobedom na ovim izborima Crna Gora je ustala, spasili smo našu državu od dalje pljačke i kriminalne mreže koju je DPS Mila Đukanovića decenijama razvijao. Kada je reč o Đukanoviću, on je prevaziđeni političar. Građani su na izborima poručili da je on najveći teret ove države. Prateći pažljivo i poruke predstavnika međunarodne zajednice, jasno nam je da je on postao teret i međunarodnoj zajednici. Jedina razborita odluka Mila Đukanovića u ovom momentu bila bi da podnese ostavku na mesto predsednika države, da se povuče i da se odmori.

Čini se da su glasači DPS-a Crnu Goru poistovetili sa vladavinom Mila Đukanovića, pa ispada a je Crna Gora zapravo Milova privatna država. Kako vi gledate na to?

– Đukanović je sve vreme opstajao na vlasti podstičući i produbljujući podele u crnogorskom društvu. Pa on danas stoji iza incidenata u pojedinim mestima u Crnoj Gori kojima se podstiču međuverske tenzije i to radi misleći da i dalje ima šanse da opstane na vlasti. Naša poruka je da je Crna Gora država svih nas, mi ćemo biti posvećeni da gradimo pomirenje u Crnoj Gori.

Zbog nemogućnosti da prihvati poraz nakon vladavine duge skoro 30 godina, Milo Đukanović optužio je Srbiju i srpskog predsednika da pomažu tamošnje političare. Kakav je vaš stav po tom pitanju?

– Moja Crna Gora je stara evropska država čije su tradicije slavljene širom sveta, suverena i nezavisna. Tokom kampanje sam poručivao da će svako ko takne u Crnu goru u meni imati najvećeg protivnika. Što se tiče izjava gospodina Đukanovića, on je najveći krivac za debakl sopstvene partije na izborima.

Spekuliše se da predsednik Crne Gore na sve načine pokušava da pridobije poslanike opozicije da pređu na njegovu stranu. Kakvo je stanje kod vas u partiji? Da li osećate pritisak?

– Nema šta nisu pokušali da urade da nas diskredituju. Podmetali su nam afere, smišljali najgore laži o nama. Sve to je bilo uzalud. Mi smo pokazali da posvećenošću i čestitim radom može da se postigne rezultat. Što se tiče naših kandidata za poslanike, svi smo još uoči izbora potpisali izjavu časti u kojoj, između ostalog, stoji da pre i nakon izbora sa DPS-om nećemo sarađivati, da DPS nama ne može da bude partner. Tako će i da bude.

1 Comment
  1. Vasò komentariše

    A ti si kao budućnost u pm

    1
    17
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.