Bečić: Država pokazuje snagu da pravda i zakon zakucaju na vrata svakog počinioca krivičnog djela

0

Država pokazuje snagu i riješenost da pravda i zakon zakucaju na vrata svakog učinioca krivičnog djela, saopštio je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove i koordinator organa obavještajno bezbjednosnog sektora Aleksa Bečić.

Bečić se sastao danas sa ministrom unutrašnjih poslova Danilom Šaranovićem, dosadašnjim v.d. direktora Uprave policije i pomoćnikom direktora Uprave policije za Sektor za finansijsko-obavještajne poslove Aleksandrom Radovićem, v.d. pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv kriminala Lazarom Šćepanovićem i načelnicima regionalnih centara “Centar” i “Jug”, Goranom Jokićem i Petrom Rolovićem.

Bečić je, kako je saopšteno, na početku sastanka izrazio zadovoljstvo činjenicom da je, kako je javnost imala priliku i da čuje danas, u izuzetno kratkom roku zahvaljujući velikom aktivizmu i odličnoj saradnji MUP-a, Uprave policije, ANB-a i nadležnog tužilaštva rasvijetljeno teško krivično djelo koje se prije nekoliko dana desilo na Cetinju.

“Čestitam vama i vašim vrijednim timovima koji su i pored brojnih izazova i ograničenja, izuzetnom posvećenošću i predanim radom, uspjeli da prvi put od 2015. godine rasvijetle krivično djelo ubistva koje je učinjeno posredstvom eksplozivnih naprava, i to u rekordnom roku. Činjenica da su u ovoj godini rasvijetljena gotova sva krivična djela učinjena protiv života i tijela, da imamo oko 95 odsto rasvijetljenosti svih krivičnih djela, oko 85 odsto rasvijetljenosti svih krivičnih djela po nepoznatom učiniocu, kao i impresivne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, potvrđuje da i pored brojnih izazova, ograničenja, teškog nasljeđa, problema koji su izazov i za mnogo veće zemlje, država pokazuje snagu i riješenost da pravda i zakon zakucaju na vrata svakog učinioca krivičnog djela. Timski rad, povjerenje i partnerski institucionalni odnos nadležnih institucija, bezbjednosnog sektora i tužilaštva, su na nikada većem nivou i time pokazujemo da nema nemogućih misija”, naveo je Bečić.

Osvrnuvši se na izazove zbog kadrovskih deficita, brojnih birokratskih ograničenja koja otežavaju i usporavaju kadrovsko i operativno jačanje kapaciteta MUP-a i UP, kao i teških posljedica kojima svjedočimo, činjenicom da, kako je saopšteno, protokom roka od tri godine zbog nedonošenja prvostepenih presuda optuženi za teška krivična djela završavaju na slobodi, Bečić je istakao da nam je potrebna hitna institucionalna reakcija na kojoj se već predano radi.

“Inicijative su pokrenute, nadležni organi i pravni timovi već posvećeno rade. Očekujem u kratkom roku stvaranje uslova za izmjenu više zakona i drugih propisa, kojima će se stvoriti uslovi za hitnu kadrovsku injekciju i značajno kadrovsko osnaživanje Uprave policije, pojednostavljenje procedura koje su važne za efikasno tehničko-operativno snaženje policije, kao i povećanje vremenskog okvira u kojem optuženo lice može boraviti u pritvoru, kako bi se ojačali sa jedne strane kadrovski i operativni kapaciteti, a sa druge strane, spriječile teške posljedice puštanja na slobodu optuženih lica za teška krivična djela usljed nedovoljne efikasnosti u radu sudova i neizricanja prvostepenih presuda”, naglasio je Bečić.

U saopštenju se dodaje da su ministar unutrašnjih poslova i visoki funkcioneri Uprave policije zahvalili na sadržajnom sastanku, čestitkama za postignute rezultate, kao i detekciji ključnih problema i snažnoj podršci koracima koji se već preduzimaju kako bi se stvorili uslovi izmjenom zakona i propisa za njihovo rješavanje, ističući još jednom da je postignuto rezultat timskog rada i požrtvovanog pristupa brojnih pripadnika pomenutih nadležnih organa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.