Basara odbila nastavak saradnje, KCCG u pregovorima sa više zdravstvenih centara kako bi kod nas počele transplantacije matičnih ćelija

0

„Klinički centar Crne Gore informiše javnost da je profesorki Nadeždi Basari ponudio produženje istovjetnog ugovora kakvog je imala do 1. juna 2024. godine, a ciljem uvođenja transplantacije matičnih ćelija u našoj ustanovi. Koleginica je, kako smo to ranije i saopštili, na sastanku koji je u aprilu održan u Ministarstvu zdravlja prihvatila nastavak saradnje da bi nas naknadno obavijestila da “više nije zainteresovana za produženje ugovora sa KCCG”, saopštili su nam iz Kliničkog centra Crne Gore.

„Bez zalaženja u detalje, KCCG jasno saopštava da nikome ko za to nije nadležan i ovlašćen, ne priliči da pokuša da sistematizuje i resistematizuje radna mjesta u KCCG niti da formira ili reorganizuje odjeljenje i centre po sopstvenom nahođenju. Istovremeno, nije ni zakonito, pa ni uputno da eksterna lica pokušaju da odrede Fondu za zdravstveno osiguranje s kojom klinikom treba, a s kojom ne treba potpisivati ugovore“, istakli su oni i dodali da KCCG, u svakom slučaju, žali zbog odluke profesorke Basare kojoj smo zahvalni na svemu što je uradila u našoj ustanovi u posljednjih godinu i želimo joj nastavak uspješne karijere.

Istakli su i to da je KCCG odmah po saznanju da koleginica više nije zainteresovana da bude naš konsultant, počeo pregovore sa više zdravstvenih centara iz okruženja, a s ciljem uspostavljanja institucionalne saradnje. Smatramo da ovo pitanje treba da se riješi sistemski, u saradnji zdravstvenih institucija, bez personalizacije procesa. Prve transplantacije, kako očekujemo, izvešće se tokom ove godine.

„Inače, izgradnja i opremanje sterilne sobe privodi se kraju kao i nabavka neophodnih ljekova koji do sada nijesu bili na listi odobrenih ljekova. Takođe, Zavod za transfuziju krvi je bio vrlo aktivan u pribavljanju nephodne opreme za delikatne procedure kao što je transplantacija koštane srži“, rekli su oni.

„Odmah po okončanju pregovora sa potencijalnim zdravstvenim institucijama koje bi mogle da nam budu partner u tom procesu, izvijestićemo javnost, a ubrzo nakon toga, počećemo pripreme za prvu transplantaciju“, zaključuje se u saopštenju

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.