Barac: Hrvatska ne bi smjela da napada rezoluciju već da prihvati ono što su pripadnici njenog društva nekada radili

0

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas, povodom Rezolucije o Jasenovcu koja je u petak usvojena u crnogorskom parlamentu, da svi u regionu treba da prihvate da su postojale greške i zločini, a ne da se samo Srbiji nameće osećaj krivice i pominju zločini.“Svi u regionu treba da prihvatamo da su postojale greške i zločini a ne da se samo nama nameće osjećaj krivice, da se samo nama pominju zločini, a da svi ostali negiraju ono što su radili, i da napadaju druge parlamente koji su donijeli rezoluciju koja se tiče jednog neospornog zločina“, poručio je Barac za Tanjug.

Na pitanje da li može Rezolucija o Jasenovcu da urgozi evrointegracije Crne Gore, Barac je rekao da ukoliko Rezolucija o Jasenovcu ugrozi evropsku budućnost Crne Gore, onda se postavlja pitanje kakva je budućnost EU, napomenuvši da EU ne bi trebalo da ima problem sa rezolucijom koja se tiče zločina koji se desio u Hrvatskoj.

Istakao je da Hrvatska kao članica EU ne bi smjela da napada jednu takvu rezoluciju, već da bi trebalo da prihvati ono što su pojedinci i šire grupe njenog društva nekada radili.

Komentarišući to što se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio zbog pogrešne procjene da crnogorski parlament neće usvojiti rezoluciju o Jasenovcu, i najavio da će tokom jula posjetiti Crnu Goru, Barac je rekao da su sve zemlje u regionu važne za Srbiju zbog izgradnje mira na Balkanu.

Smatra da su najbolji odnosi između Srbije i Crne Gore prirodna stvar jer se radi o dva bratska naroda koja su nekada bila u zajedničkoj državi, i koja su okrenuta istom putu, a to je, kako je naveo, put mira, trgovinskog povezivanja i ekonomskog osnaživanja.

„Crna Gora u Srbiji ima partnera privrednog, ekonomskog, trgovinskog, a vidjeli smo i kada su bila krizna vremena kao što je kovid kada je Srbija najviše pomagala svim državama u regionu. Mislim da je to put kojim treba da se ide“, ocjenio je on.

Barac je istakao da je Srbija i državno rukovodstvo posvećeno izgradnji povezivanja naroda u regionu, izgradnji mira i ekonomskog osnaživanja što će, smatra on, omogućiti i EXPO 2027, kao prilika za cio region da se predstavi cijelom svijetu i komunicira neposredno sa velikim svetskim kompanijama.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.