Banjević: Bilans uspjeha MA najbolji u posljednjih deceniju

0

Nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines (MA) završila je prošlu godinu sa gubitkom od 1,97 miliona evra, ali je ukupan rezultat bio oko dva i po puta bolji nego 2017. godine, saopštio je njen izvršni direktor Živko Banjević.

„Poslovni rezultat kompanije za prošlu godinu je pozitivan, jer su poslovni prihodi bili 245 hiljada EUR veći od rashoda. Ipak, zbog značajnih finansijskih rashoda, zabilježen je gubitak od 1,97 miliona EUR, ali je ukupan rezultat oko dva i po puta bolji nego 2017, odnosno oko šest puta bolji nego 2016. godine“, kazao je Banjević.

On je dodao da je to najbolji bilans uspjeha u posljednjih deset godina, od transformacije preduzeća iz društva sa ograničenom odgovornošću u akcionarsko, i dolazi u godini u kojoj je ostvaren rekord u broju prevezenih putnika.

Banjević je naveo da je MA prošle godine prevezao 645 hiljada putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što predstavlja apsolutni rekord u 25-ogodišnjoj istoriji kompanije.

„Kompanija je početkom 2017. godine bila u gotovo bezizlaznoj situaciji, sa gubitkom od 11,47 miliona EUR iz 2016.

Nakon mjera nove upravljačke i rukovodne strukture, uz podršku Vlade, poslovanje je stabilizovano i u relativno kratkom roku dovedeno do rezultata sa gotovo šest puta manjim gubitkom na kraju prošle godine“, rekao je Banjević na sjednici Odbora direktora na kojoj su usvojeni Izvještaj menadžmenta o poslovanju i finansijski iskazi kompanije za prošlu godinu.

On je saopštio da je taj iznos gotovo marginalan u odnosu na blizu 80 miliona EUR ostvarenih prihoda u prošloj godini, kao i u odnosu na značaj kompanije za turističku i cjelokupnu privredu Crne Gore, konstatovano je na sjednici.

Na sjednici je saopšteno da se postignuti rezultati u prethodne dvije godine najbolje ogledaju u činjenicama da je kompanija u tom periodu prevezla više od 1,2 miliona putnika, prihodovala oko 150 miliona EUR, od čega je blizu 30 miliona ostalo u državi, kao i da je indirektan doprinos crnogorskoj turističkoj i ukupnoj privredi iznosio između 250 i 300 miliona.

„Ti podaci jasno ukazuju na osnovne razloge očuvanja nacionalne avio-kompanije. Ostvareni rezultat posebno dobija na značaju imajući u vidu enormni rast cijene avio-goriva od 27 odsto u prošloj godini u odnosu na 2017. godinu“, rekao je Banjević.

On je kazao da je evidentno da bi ukupni rezultat kompanije u prošloj godini bio pozitivan i pored značajnih finansijskih rashoda koji se prije svega odnose na kursne razlike na koje se nije moglo uticati, da su bili bolji uslovi na tržištu avio-goriva.

„Zbog te nepredviđene okolnosti morali smo da izdvojimo cijelih 3,2 miliona EUR više u odnosu na plan za prošlu godinu. U svakom slučaju evidentan je i pozitivan trend u poslovanju u prethodne dvije godine. Ukoliko cijene na tržištu avio-goriva ostanu na nivou prvog ovogodišnjeg kvartala, možemo se nadati pozitivnom rezultatu na kraju godine, koja će po svim komercijalnim i finansijskim pokazateljima biti bolja od prethodne“, zaključio je Banjević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.