Bajden: Vjerujem u vakcinu, ali ne vjerujem Trampu

0

Demokratski predsjednički kandidat Džo Bajden odbacio je optužbe predsjednika Donalda Trampa o tome da širi strah u vezi sa bezbjednosti vakcine protiv koronavirusa, pozvavši Trampa da se prikloni naučnicima i ne požuruje njihov rezultat.

“Budimo jasni: vjerujem u vakcinu, vjerujem naučnicima, ali ne vjerujem Donaldu Trampu”, kazao je Bajden dodavši da “mu ovog trenutka ne može vjerovati ni američki narod”.

Bajden je upozorio protiv pokušaja požurivanja da se izađe u javnost s nedovršenom vakcinom uoči predsjedničkih izbora 3. novembra.

Tramp je optužio svog demokratskog protivkandidata na izborima da podstiče sumnje među Amerikancima oko efikasnosti vakcine.

U SAD je umrlo 195.000 ljudi koji su bili zaraženi koronavirusom, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji, te su izgubljeni miliioni radnih mjesta, a pandemija je dobila centralno mjesto u izbornoj kampanji.

Tramp je u više navrata umanjivao rizike zaraze od kovida-19, pogotovo na početku krize, te je na sebe navukao kritike zbog ignorisanja i zanemarivanja upozorenja naučnika i zvaničnika javnog zdravstva.

Obraćajući se javnosti iz svog doma u Vilmingtonu, u saveznoj državi Delaveru, Bajden je istakao da vakcina treba da bude odobrena samo uz poštovanje strogih bezbjednosnih standarda.

“Naučna otkrića ne gledaju na kalendar, kao ni virus. Posebno nemaju veze s izbornim ciklusima. Njihov tajming, odobrenje i distribucija nikada ne smijju biti određeni političkim razlozima”, kazao je Bajden.

Ranije je republikanski zastupnik, ljekar i Trampov pobornik Bred Venstrup odbacio zabrinutost s tim u vezi navodeći da će Uprava za hranu i ljekove osigurati da vakcina bude sigurna.

Američka vlada u srijedu je objavila da će početi s distribucijom vakcine za covid-19 unutar jednog dana nakon dobijanja dozvole, te da planira mogućnost da ograničen broj doza bude dostupan već krajem ove godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.