Bajden stiže u Brisel 14. juna na samit NATO

0

Predsjednik SAD Džo Bajden i ostali lideri NATO zemalja planiraju da na samitu u Briselu 14. juna razgovaraju o odnosima sa Rusijom i Kinom, povlačenju trupa iz Avganistana i budućnosti Alijanse.

Sastanak u sjedištu NATO u Briselu će biti prilika za Bajdena da obnovi odnose sa liderima iz Evrope i Kanade licem u lice, koji su postali zategnuti nakon predsjedničkog mandata Donalda Trampa, ocjenjuje AP.

“Ovo je jedinstvena prilika da ponovo postavimo NATO kao trajnu, čvrstu vezu između Evrope i Sjeverne Amerike”, rekao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da će sastanak da se fokusira na “bezbjednosne izazove današnjice i sjutrašnjice – ruske agresivne akcije, prijetnju terorizmom, sajbernapade, nove i opasne tehnologije, bezbjednost usled klimatskih promjena i jačanje Kine”.

Sastanak će se održati u vrijeme kada će NATO trupe početi da napuštaju Avganistan, što je najveća i najizazovnija operacija alijanse ikada, sa ciljem da se ne ponovi nikada teroristički napad u Njujorku, koji se dogodio 11. septembra 2001.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.