Bajden potpisao uredbe za borbu protiv klimatskih promjena

0

Američki predsjednik Džo Bajden potpisao je niz uredbi za borbu protiv klimatskih promjena.

“Ne možemo više da čekamo da riješimo krizu izazvanu klimatskim promjenama. Svojim očima vidimo šta se događa. Vrijeme je da se preduzme akcija”, poručio je Bajden.

On je dodao da će njegove uredbe da “značajno doprinesu ambicioznom planu administracije da se bori protiv egzistencijalne prijetnje klimatskih promjena”, prenosi Glas Amerike.

Koraci koje je Bajden preduzeo uključuju moratorijum na novi zakup nafte i gasa na američkoj zemlji i u vodama i regulatorne mjere za smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, kao i dvostruko veća proizvodnja energije iz vjetrenjača na vodi.

Cilj uredbi je i da se očuva 30 odsto zemlje i okeana u narednih deset godina. Planira se uspostavljanje kancelarija Bijele kuće koja bi opsluživala siromašne i manjinske zajednice koje nesrazmerno pate od zagađenja vazduha i vode.

Bajden je naložio federalnim agencijama da koriste odluke zasnovane na nauci za utvrđivanje federalnih pravila i najavio da će Sjedinjene Države biti domaćin samita klimatskih lidera 22. aprila.

Bajden je imenovao bivšeg državnog sekretara Džona Kerija da bude njegov izaslanik za klimu.

Keri je bio glavni diplomata SAD tokom izrade Pariskog sporazuma o klimi, pakta kojem se Amerika ponovo priključila prvog dana Bajdenovog mandata

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.