Azerbejdžan uputio protestnu notu Rusiji zbog posjete ruskog poslanika Nagorno-Karabahu

Azerbejdžan uputio protestnu notu Rusiji zbog posjete ruskog poslanika Nagorno-Karabahu

Azerbejdžanska ambasada u Moskvi uputila je Ministarstvu spoljnih poslova Rusije notu protesta zbog posjete poslanika ruske Državne dume Vitalija Milonova Nagorno-Karabahu, koji je zbog toga dospeo na crnu listu Azerbejdžana.

„Odlučno osuđujemo nezakonitu posjetu Vitalija Milonova, člana Državne dume Rusije iz vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, okupiranom Nagorno-karabaškom regionu Azerbejdžana. Ta nezakonita posjeta, koja je realizovana u svjetlu nove agresije Jermenije protiv Azerbejdžana i koja je otvoreno podržala takozvani režim na okupiranim teritorijama Azerbejdžana, u potpunosti protivreči odnosima između Azerbejdžana i Rusije na visokom nivou“, saopštila je pres-služba Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana.
Kako se ističe, „takav neodgovoran korak poslanika Državne dume nije u skladu sa zvaničnim stavom Rusije.

„Ime Vitalije Milonov uneseno je na spisak stranih državljana kojima je zabranjen ulazak u Azerbejdžan zbog nezakonite posjete okupirane teritorije zemlje čime se krši odgovarajuće zakonodavstvo Azerbejdžana“, ističe azerbejdžanska strana.

Nakon toga je saopšteno da je ambasada Azerbejdžana u Moskvi uputila Ministarstvu spoljnih poslova Rusije protestnu notu zbog posjete Milonova.

U noti je navedeno da se Milonov 16. oktobra 2020. godine „sastao sa takozvanim liderom separatističkog režima i da je tom prilikom dao niz provokativnih izjava, usmjerenih na još veće pogoršavanje ionako napete situacije u Nagorno-karabaškom regionu Azerbejdžana“.

Oglasio se i sam Milonov, koji je objasnio da je njegova posjeta Nagorno-Karabahu isključivo humanitarnog karaktera, i da činjenica da su ga uključili na crnu listu pokazuje da Azerbejdžan želi eskalaciju sukoba u Nagorno-Karabahu.

„Doputovao sam da lično osmotrim situaciju i da se uvjerim da je civilnom stanovništvu sa te teritorije neophodna pomoć, podrška i zaštita. Nisam se ovdje pojavio zbog nekih vojnih ciljeva. Ja sam za to da civili žive mirno i da nikakve političke peripetije ne ugrožavaju njihove živote i bezbijednost.

Zbog toga činjenica da su me uključili na sankcioni spisak ili spisak persona non grata ukazuje na to da oni, koji započinju ovaj rat, ne namjeravaju da idu putem mira, već samo žele eskalaciju i pogoršanje odnosa između naroda“, rekao je Milonov.

Baku je 2013. godine objavio crnu listu sa strancima koji su posjetili teritoriju nepriznatog Nagorno-Karabaha bez dogovora sa Azerbejdžanom. Tim osobama je zabranjen ulazak u Azerbejdžan. Spisak se periodično dopunjava.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *