Australijski milijarder gradi savršenu repliku Titanika

0

Ljubitelje Titanika razveseliće vijest o nastavku rada na vjernoj replici broda čije se prvo putovanje najavljuje za jun 2027. godine. Za gradnju modernijeg broda koji će omogućiti ugođaj nekadašnjih putovanja zaslužni su australijski milijarder Klajv Palmer (Clive Palmer) i njegova kompanija Blu star lajn (Blue Star Line).

Palmer je objavio da završavaju plan dizajna za gradnju broda Titanik II.

Titanik II zamišljen je kao savršena replika poznatog Titanika, broda koji je 1912. godine potonuo nakon sudara sa santom leda na svom prvom putovanju između Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a. Riječ je o vjerovatno globalno najpoznatijoj brodskoj nesreći koju je dodatno popularizovao film Titanik snimljen 1997. godine.

Blu star lajn, naziv nove kompanije, identičan je nazivu britanske kompanije koja je postojala od 1911. do 1998. godine. Kompanija u čijem je vlasništvu bio originalni Titanik zvala se Vajt star lajn (White Star Line). Ona je postojala od 1845. do 1934. godine kad se spojila s kompanijom Cunard koja postoji i danas.

Planovi za gradnju Titanika II postoje već nekoliko godina, ali ih je usporila kriza u kojoj je industrija kruzera bila zbog kovida. Sad su spremni angažovati najbolje brodograditelje, dizajnere i inženjere kako bi izgradili repliku legendarnog broda. Prvo putovanje najavljuju za jun 2027. godine.

Povezivaće Sautempton i Njujork
„Blu star lajn će stvoriti autentično Titanik iskustvo, osiguravajući putnicima brod s istim interijerima i kabinama kao na originalnom brodu, integrišući pri tome moderne sigurnosne procedure, navigacijske metode i tehnologiju 21. vijeka kako bi pružili najviši nivo luksuzne udobnosti”, rekao je Palmer.

Titanik ll biće težak oko 56.000 tona, sastojaće se od devet paluba te biti iste dužine, 269 metara. Imaće 835 kabina uključujući 383 kabine prve klase, 201 kabinu druge klase i 251 kabinu treće klase. Ti brojevi nisu potpuno identični kao na originalnom brodu, ali je ukupni kapacitet od 2.435 putnika isti.

Osim iskustva krstarenja, putnici na novom brodu doživjeće i putovanje u prošlost i ugođaj s originalnog Titanika. Jedna od ruta kojima će brod ploviti će biti originalna od Sautemptona do Njujorka. Carpathia koja je spasila preživjele putnike s originalnog Titanika, tada je plovila na relaciji Njujork – Rijeka. Danas više ne postoji putnički brod s tim imenom, kao ni brod koji bi plovio na navedenoj ruti, no u Rijeci i dalje postoji prsluk za spašavanje s originalnog Titanika. Jedini je prsluk s Titanika u Evropi, a pohranjen je u Pomorskom i istorijskom muzeju Hrvatskog primorja.

(Forbes)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.