Atlas Grupa: Prijava protiv Đukanovića zbog izazivanja mržnje

0

Odbrana predsjednika Atlas Grupe dr Duška Kneževića danas je protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića podnijela krivičnu prijavu VDT-u u Podgorici, zbog izvršenja krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 4 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Prijava je podnesena zbog teške uvrede, dan ranije na skupu DPS-a u Tivtu, upućene srpskom narodu nazvavši ga „ludačkim pokretom“, podstičući javno nasilje i mržnju prema srpskom narodu i to kao predsjednik Crne Gore, zloupotrebom položaja.

Đukanović je u svom izlaganju govoreći o Zakonu slobodi vjeroispovesti, ovo krivično djelo učinio kao predstavnik najviše vlasti u Crnoj Gori i na najgrublji način zloupotrijebio položaj i funkciju koju vrši. Riječ je o najtežem kvalifikovanom obliku ovog krivičnog djela.

„Đukanović je teško uvrijedio građane Crne Gore, pravoslavne vjeroispovesti, posebno srpski narod srpski narod, nazvavši ga „ludačkim pokretom“ podstičući javno nasilje i mržnju prema srpskom narodu, koji mirno, nenasilno i demokratski izražava svoje neslaganje sa spornim zakonom. Kao predsjednik Crne Gore na ovaj način je teško uvrijedio oko 200.000 pripadnika pravoslavne vjeroispovesti, koji od 26.12.2019. godine učestvuju u mirnim protestima. Ovo krivično delo je izvršio u momentu kada je dvadesetogodišnji mladić srpske nacionalnosti napadnut u centru Podgorice. Očekujemo da neko od tužilaca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici pokrene krivični postupak protiv Đukanovića“, kazao je advokat Zdravko Đukanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.