Atlas Grupa: Petar Ivanović dio mafijaške hobotnice koja otima našu imovinu

0

Povodom prodaje imovine iz portfolia Zatvorenog investicionog Fonda Atlas Mont AD, Atlas Grupa daje sljedeće saopštenje za javnost:

Grupa manjinskih akcionara Zatvorenog investicionog Fonda Atlas Mont AD, predvođenih punomoćnikom, advokatom Vanjom Mugošom, firmama Zetagradnja i PG Projecting Blagote Radovića i savjetnikom Predsjednika Crne Gore Petrom Ivanovićem, koji zajedno potražuju preko 1,5 miliona evra, pokušava da kroz izvršni postupak preuzme imovinu Zatvorenog investicionog fonda “Atlas Mont”.

U tome im pomaže Komisija za hartije od vrijednosti, koja je osujetila isplatu ovih potraživanja time što je zabranila prodaju imovine Fonda, i otvorila mogućnost da ovi manjinski akcionari preuzmu čitavu imovinu Fonda od većinskog vlasnika Duška Kneževića.

Pred Privrednim sudom Crne Gore je prethodno vođeno više postupaka po tužbama manjinskih akcionara Fonda. Potraživanja su bila usmjerena i prema Fondu i prema društvu koje je upravljalo Fondom.

Radi isplate njihovih potraživanja, sa svim ovim akcionarima su napravljeni sporazumi. Prema tim sporazumima, Fond je trebalo da isplati sva potraživanja do decembra prošle godine, osim potraživanja prema firmama Blagote Radovića, koje je trebalo da budu isplaćene do 1. juna ove godine i potraživanja troškova Vanje Mugoše, za koje je isplata bila dogovorena do kraja prošlog mjeseca.

Čitav postupak praćen je odlukom Komisije za hartije od vrijednosti kojom je zabranjena prodaja imovine Fonda, što je bio jedini način da Fond obezbijedi sredstva za otkup akcija. Zabrana prodaje akcija je određena proklamovanjem zaštite manjinskih akcionara i njihovog prava na otkup. Zbog te zabrane Fond nije mogao obezbijediti sredstva za otkup, te je prodaja cjelokupnog portfolia Fonda izgleda bila i jedini cilj manjinskih akcionara i njihovog punomoćnika.

Manjinskim akcionarima i nadležnim državnim organima, u prvom redu Komisiji za hartije od vrijednosti, je bilo poznato da se iznuđeni otkup akcija vrši po nepravednoj vrijednosti i da se manjinskim akcionarima omogućava da od većinskih preuzmu čitavu imovinu Fonda. Usled pat pozije u koju je doveden, Fond je sa akcionarima predvođenim Blagotom Radovićem, Petrom Ivanovićem i Vanjom Mugošom bio prinuđen da zaključi sporazum i pokuša da sredstva za isplatu obezbijedi od strane većinskog vlasnika Duška Kneževića. Kako su manjinski akcionari znali situaciju u kojoj se ZIF nalazi, napravljen im je niz ustupaka, kako bi se spor riješio mirnim putem. Između ostalog, priznati su i troškovi prema Društvu za upravljanje fondom, na koje nijesu imali pravo po zakonu.

Sva dešavanja bila su usmjerena ka zakazanoj prodaji imovine Atlas Grupe i sinhronizovana i realizovana od strane pipaka hobotnice Mila Đukanovića – Petra Ivanovića, koji nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije imovinu u Atlas Mont fondu, predsjednika Komisije za hartije od vrijednosti Zorana Đikanovića i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića. Ovim se nastavlja nezakonito otimanje imovine Duška Kneževića i Atlas Grupe u Crnoj Gori.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.