Atlas Grupa: Optužnica protiv Pažina predata Višem sudu

0

Odbrana predsjednika Atlas Grupe dr Duška Kneževića juče je podigla neposrednu optužnicu portiv Zorana Pažina pred Višim sudom u Podgorici zbog izvršenja krivičnog djela – Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, iz člana 370. stav 4 Krivičnog Zakonika Crne Gore, zbog teških uvreda upućenih srpskom narodu, koje je okrviljeni kao ministar pravde i potpredsjednik Vlade Crne Gore uputio na sjednici Skupštine Crne Gore 26.12.2019. godine i u intervjuu za BBC na srpskom jeziku 13.01.2020. godine.

“Prethodno smo 02.03.2020. od strane Višeg državnog tužilaštva Crne Gore primili rješenje kojim se odbacuje naša krivična prijava od 30.12.2019. godine i dopuna krivične prijave od 17.01.2020. U navedenom rešenju državna tužiteljka Suzana Milić je postupala kao branilac okrivljenog Zorana Pažina, a ne kao državni tužilac, prekoračila svoja zakonska ovlašćenja i otvoreno stala na stranu Zorana Pažina prihvatajući i braneći njegova stanovišta i iznijete uvrede. Zaključak postupajućeg tužioca jeste da nema elemenata krivičnog djela u navodima u kojima Pažin srpski narod naziva velikosrpskim nacionalistima, a zahtjeve srpskog naroda “retrogradnom retorikom” i zaključuje da “u bespuća i destrukciju vodi politika etničke i vjerske mržnje i sukoba”. Tužilac obrazlaže da riječ nacionalista znači rodoljub i patriota, ali ne objašnjava značenje i kontekst termina velikosrpski nacionalista, a koje je urpavo koristio Zoran Pažin u krajnje negativnom i uvredljivom kontekstu”, kazao je advokat Zdravko Đukanović.

U nastavku obrazloženja tužilac opravdava stanovište Pažina zaključujući da su izrazi koje je koristio okrenuti “napretku građanske države i višem kvalitetu života”. Svoje obrazloženje tužilac zaključuje nalogom da se rješenje o odbacivanju krivične prijave dostavi advokatu, a da se predmet arhivira, iako je svjesna činjenice da podnosilac prijave ima zakonsku mogućnost da podigne neposrednu optužnicu pred Višim sudom u Podgorici.

“Viši državni tužilac nije izveo niti jedan od predloženih dokaza u krivičnoj prijavi, i u dopuni krivične prijave, nije saslušala nijedno lice koje je prisustvovalo Skupštini Crne Gore dana 26.12.2019, a imala je i mogućnost da, ukoliko ima dilemu da li je u izlaganju Pažina riječ o teškim uvredama, angažuje stručnjaka iz oblasti lingvistike da da pravilno tumačenje onoga što je izgovorio Pažin. Državna tužiteljka propušta i da objasni ko to propagira etničku i vjersku mržnju i sukobe. Pažin je teško uvrijedio srpski narod, te implicirao grube neistine na račun srpskog naroda podstičući na taj način javno nasilje i mržnju prema srpskom narodu. Smatramo bespredmetnim podnošenje pritužbe jer je Državno tužilaštvo Crne Gore izašlo iz zakonskih okvira svojih ovlašćenja, i očigledno je podređeno i stavljeno u službu bezuslovne zaštite izvršne vlasti”, saopštio je Đukanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.