Atentatori na Zvicera brane se ćutanjem

2

Osumnjičeni za pokušaj ubistva Kotoranina Radoja Zvicera, koji slovi za vođu „kavačkog” klana, Baranin Stefan Đukić Mandić, Podgoričanin Emil Tuzović i srpski državljani Petar Jovanović i Milan Branković i dalje ćute pred ukrajinskim pravosudnim organima, piše tamošnji portal “Detektiv info”, prenosi Dan.

Pečerski okružni sud u Kijevu produžio je osumnjičenima pritvor do 8. februara. Odluku je donio istražni sudija Tetiane Ilievae jer slove za osobe bliske škaljarskom klanu.

Prema njima je proširena i mjera predostrožnosti.

Kako piše “Detektiv info”, Đukić, Tuzović, Branković i Jovanović i dalje drže jezik za zubima.

Prema nalazima forenzičko-psihijatrijskih ispitivanja sprovedenih u jesen 2020. godine u period izvršenja zločina nisu pokazivali znake hronične psihijatrijske bolesti, odnosno bili su svjesni svojih postupaka i smatraju se razumnim.

Uprkos ponovljenim pokušajima ispitivanja ove kriminalne grupe od strane zaposlenih u tamošnjoj Nacionalnoj policiji, oni odbijaju da pruže bilo kakve dokaze vođeni odredbama člana 63 Ustava Ukrajine.

U svom svjedočenju datom istrazi, Radoje i Tamara Zvicer nisu se usredsredili na relevantnu činjenicu. Samo su istovremeno svjedočili da su se zajedno preselili u Ukrajinu.

Navodno su 26. maja 2020. godine zajedno otišli u šetnju. U tom trenutku je počela kiša, pa su odlučili da odu kući. Tom prilikom su Đukić i saradnici ispalili više hitaca u Kotoranina. Napadači su zapalili automobil u kojem su bili, pri čemu je jedan od njih zadobio opekotine po licu, a zatim pobjegli sa lica mjesta.

Uhapšen je i službenik Nacionalne policije Ukrajine Rostislav Černobrivi, osumnjičen za pomaganje Zvicerovim napadačima.

Ukrajinski portal ranije je objavio da je Tamara Zvicer pucala na napadače koji su 26. maja u Kijevu teško ranili njenog supruga Radoja.

Pokušaj ubistva Velje Nevolje

 

Podgoričanin Janko Vukadinović i još jedna NN osoba, čiji identitet Specijalno državno tužilaštvo još nije utvrdilo, sumnjiče se da su formirali kriminalnu organizaciju koja je prije dva dana u Tivtu pokušala da ubije Beograđane Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja i Marka Miljkovića.

Vukadinović se godinama nalazi u Spužu zbog šverca droge i učestvovanja u dvostrukom ubistvu u centru Podorice, ali policija i tužilaštvo vjeruju da je on iz zatvora organizovao i kriminalnu grupu koja je trebalo da izvrši ubistvo Beograđana bliskih „kavačkom“ klanu.

Likvidaciju Belivuka i Miljkovića, kako vjeruje SDT, trebalo je da izvrše uhapšeni Radovan Stanišić, Nikšićanin Mile Jovanović i izvjesni Marković, koji se sumnjiče da su bili članovi ove kriminale organizacije.

Stanišić, Jovanović i Marković uhapšeni su 22. januara u Tivtu, a specijalni tužilac Saša Čađenović juče im je, nakon saslušanja u zgradi SDT-a, odredio zadržavanje do 72 sata.

“Stanišić je pred tužiocem iznio odbranu, tvrdeći da nema nikakve veze sa planiranjem likvidacije Beograđana, a Jovanović se branio ćutanjem“, kazao je “Vijestima” njihov branilac, advokat Ratko Pantović.

On je objasnio da je SDT taj predmet označilo tajnim i da zbog toga ne može govoriti o detaljima.

“Zbog oznake tajnosti mogu da kažem jedino da su im na teret stavljena tri krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i teško ubistvo u pokušaju na štetu V. B. i M. M. “, rekao je advokat Pantović

Službenici UP u saradnji sa SDT-om osujetili su plan kriminalne grupe da u Tivtu u petak ujutro izvrše ubisto Belivuka i Miljkovića, koji su od prošle sedmice boravili u Kotoru.

Belivuk i Miljković su prošlog ponedjeljka privođeni u kotorsku policiju na informativni razgovor zajedno sa jednim od vođa kavačkog klana Radojem Zvicerom. Nakon detaljnog pretresa i uzetih izjava policija nije imala elemenata za njihovo zadržavanje, nakon čega su pušteni.

Izvor “Vijesti” rekao je da su gostovanje Belivuka i Miljkovića u Kotoru pratili policijski agenti, koji su tako i došli do podataka da ova kriminalna grupa planira likvidaciju.

SDT vjeruje da je organizator ove kriminalne grupe Janko Vukadinović, kojem se sudi pred Višim sudom u Podgorici, da je bio organizator i kriminalne grupe koja se bavila švercom droge i oružja. Njemu se stavlja na teret i da je učestvovao i u ubistvu Miloša Šakovića i Radivoja Jovanovića 31. marta u podgoričkom lokalu “Forum” u centru Podgorice.

Srpski mediji objavili su da kotorski kavački klan blisko sarađuje sa Belivukom, koji navodno važi za jednog od najopasnijih ljudi u beogradskom podzemlju, kao i da su navijačke grupe ćiji je on vođa, samo paravan za kriminalne poslove.

Mediji su o Belivuku pisali 2016. godine, kada je sa Darkom Ristićem napao direktora FK “Partizan” Miloša Vazuru i pripadnike njegovog obezbjeđenja. Njemu je suđeno i zbog optužbi da je pomagao u ubistvu Vlastimira Miloševića u januaru 2017. godine, ali je nakon dokaznog postupka oslobođen.

Belivuk je više puta osuđivan i za nasilničko ponašanje, a bio je najbliži saradnik Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, koji je ubijen u oktobru 2016. godine u Beogradu.

Radoje Zvicer je krajem maja prošle godine preživio atentat u centru Kijeva. Nedavno je iz Ukrajine opet došao u Crnu Goru.

 

2 Comments
  1. Vito komentariše

    Niste dzabe zasluzili da Vam Skaljarci ukradu 300 kila,dje Vam vise ne digose,spijuni policije i saradnici njihovi

  2. tako stoje stvari komentariše

    Fenomenološki, zanimljivo mi postade, kako to da nakon godina i godina skrivanja na pola kugle zemaljske, Zviceru, najednom Crna Gora posta ” sigurna kuća”, najbezbjednije mjesto na planeti ?!?

    Izgleda da su se karte u policijsko- kriminalnom podzemlju, u najnovijoj podjeli karata, interesantno podijelile. Interesantno…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.