ASK pokrenula postupak protiv DPS-a

0

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenula je prekršajni postupak protiv Demokratske partije socijalista (DPS) jer je utvrđeno da se dva njena donatora Milić Novović, koji je uključen u biznis sa malim hidorelektranama i Miodrag Janjušević, ne nalaze u biračkom spisku.

Iz ASK-a su “Vijestima” kazali da su kontrolisali 708 donatora DPS-a i da su utvrdili da Miodrag Janjušević, koji je bio davalac priloga DPS-u u iznosu od 600 eura i Milić Novović, koji je dao prilog od maksimalno dozvoljenih 5.000 eura, nemaju biračko pravo.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, donacije je vratila računovodstvena služba DPS-a, nakon što Janjuševića i Novovića nije pronašla u biračkom spisku.

Iz ASK-a su objasnili da nemaju zakonsko utemeljenje da odrede povlačenje određene donacije partijama.

“Agencija ima zakonsku mogućnost da, kao što je konkretno urađeno, pokrene prekršajni postupak protiv političkog subjekta i odgovornog lica u političkom subjektu”, naveli su iz ASK-a, odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li su donacije partiji aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića vraćene po nalogu Agencije.

Dodaju da je Zakonom o finansiranju političih subjekata i izbornih kampanja propisana zabrana političkim subjektima primanja materijalne finansijske pomoći od fizičkih lica i preduzetnika koji nemaju biračko pravo u Crnoj Gori. Novović je izvršni direktor privatne kompanije “Dekar Energy” koja je ranije od Vlade dobila koncesije za proizvodnju struje iz mini hidroelektrana, a pored njega donatori DPS-a su i firma Igora Mašovića, te Tamara Kokić koja je takođe u istom biznisu.

Mašović je većinski vlasnik „Hidroenergije Andrijevica“ i brat predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića, koji je najavio povlačenje iz politike, kako je rekao iz ličnih razloga, nakon što je DPS na lokalnim izborima izgubila vlast u toj opštini.

Zakon o finansiranju političkih subjekata propisuje da kompanije i fizička lica koja s državom imaju neki ugovorni odnos, ili vrše posao od javnog interesa, ne mogu davati priloge političkim partijama.

Mašović je DPS-u za ove izbore donirao 5.000 eura.

Tamara Kokić, koja je DPS pomogla s 3.000 eura, izvršni je direktor dvije firme koje je osnovao konzorcijum, u kome udio ima Igor Mašović, a do avgusta 2018. godine je radila kao direktor njegove kompanije “Igma Grand”.

Iz MANS-a su ranije kazali da se nastavlja praksa razrađene šeme ubacivanja gotovog novca u fond kampanje DPS-a, a ne dobrovoljnih donacija.

“U ovom slučaju, Mašović i lica i kompanije koje su povezane s njim, imaju jako veliki interes da upravo ova garnitura koja im je omogućila da u mandatu ove Vlade dobiju milione po osnovu subvencija za struju, obezbijedi da te poslove mogu imati i u narednom mandatu Vlade. To se u zapadnom svijetu zove kupovina uticaja i to je naš Zakon prepoznao i izričito zabranio i zbog toga je ova donacija koju su Mašović i povezane kompanije dali DPS-u apsolutno nezakonita jer na taj način oni utiču, odnosno finansiraju partiju, koja bi sjutra trebalo da im obezbijedi nastavak svih ugovora”, rekli su ranije iz MANS-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.