ASK: Ministar sa integritetom izvinio bi se građanima zbog nesavjesnog rada

0

Obavještavamo zainteresovanu javnost da su određene institucije, koje bi trebale da budu naši zaštitnici i temelj pravno uređene države, spremne na podmetanja i izmišljanja zakonskih normi, na netačno predstavljanje provjerljivih činjenica u javnosti, kao i na manipulaciju radi uvijek aktuelnih političkih poena, saopšteno je iz Agencije za sprejčavanje korupcije (ASK).

Kako navode, stručna javnost poznaje pravne postulate, kao i detalje slučaja koje imaju priliku vidjeti u medijima, a cilj ovog saopštenja je da i opšta javnost ne bude dovedena u zabludu neistinitim i izvrnutim saopštenjima Ministarstva finansija i Vrhovnog državnog tužilaštva.

“Najmanje bi se od čelnika ovih instutucija moglo očekivati da iznose neistinite podake, prikrivaju nesavjestan rad svojih zaposlenih i da na taj način kreiraju negativnu sliku o Agenciji za sprječavanje korupcije i direktorici Jeleni Perović. Još bi se manje moglo očekivati da odluku Upravnog suda Crne Gore ministar finansija proizvoljno tumači, zaobilazeći suštinu presude, istovremeno pružajući zaštitu nezakonitim radnjama prvih saradnika”, piše u saopštenju ASK-a.

Zatim su pojasnili.

„Budžetske inspektorke su preduzele radnju ‘kontrolni inspekcijski nadzor’ koja nije propisana Zakonom o inspekcijskom nadzoru. Tokom te nepostojeće radnje primjenile su institut ‘ukazivanje’ suprotno zakonu, a kako im je jasno ukazao Upravni sud Crne Gore. Nakon toga su donijeta i rješenja koja sama po sebi nikada neće proizvesti pravno dejstvo, jer ‘od otrovne voćke i plodovi su otrovni. Upravo su to bili razlozi na koje je ASK ukazivao i zbog čega je tražila izuzeće ovih inspektorki. Smatrali smo da je u pitanju neznanje jer je glavna budžetska inspektorka ekonomistkinja bez radnog iskustva na ovim poslovima. Nakon događaja od 17. aprila 2024. godine i brutalnosti tokom privođenja direktorice ASK kojoj su građani Crne Gore svjedočili putem medijske ekskluzive, te nakon nezakonitog postupanja prema njenoj maloljetnoj ćerki, nevosmisleno je da se ne radi o neznanju”, naveli su iz ASK-a.

Smatraju, kako su istakli, „i da Vrhovnog državnog tužioca neopravdava neskustvo, jer je prihvatio da ovu odgovornu poziciju obavlja profesionalno i časno, pa mu i ne priliči da iznosi neistine, jer materijalni dokazi govore drugačije“.

“Naime, zahtjev na osnovu koga su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja juče ponovo ušli u ASK nosi poslovnu oznaku predmeta koji je formiran na osnovu zapisnika budžetske inspekcije, Kti-S br.12/24, baš kao i naredba o sprovođenju istrage od 07. aprila.2024.godine. Dakle, ne radi se novoformiranom predmetu, koji slučajno zadužuje ista upućena tužiteljka na osnovu anonimne prijave, već o nastavku traženja dokaza da opravdaju neodrživost dosadašnjeg postupanja”, naveli su iz ASK-a.

Ponavili su „da se tražena dokumentacija u vezi predmetne javne nabavke navodne anonimne krivične prijave, nalazi na sajtu CeJN (web stranica Ministarstva finansija), te je SPO-u kao i svima ostalima bila dostupna cijelo vrijeme“.

„Da li ovo ukazuje na nemuštu komunikaciju između VDT-SDT-SPO? Interna dokumentacija ASK bi svakako bila dostavljena na zahtjev SDT, kao i svaki put do sada. Ne prihvatamo da VDT ne zna kako se formiraju predmeti u bilo kom tužilaštvu, šta znači slučajna dodjela predmeta i šta je posljedica kršenja ovog pravila koje je propisano Zakonom o državnom tužilaštvu. U odnosu na ASK očigledno SDT ima jednog dežurnog tužioca, koji inače ne može preduzimati krivično gonjenje, shodno važećoj zakonskoj regulativi, a čiji rad kontroliše lično Vrhovni državni tužilac”, piše u saopštenju.

Za kraj su dodali:

„Formalnim izuzećima, zaštitom nesavjesnog rada, nepoštovanjem sudskih odluka i pozitivnih propisa, nosioci odgovornih državnih funkcija, neće uništiti integritet i misiju ASK, već, plašimo se, svoj lični i integritet institucije koje vode. Njihova moć možda jeste velika ali je trenutna i prolazna, a pravo je ipak trajno“, zaključili su iz ASK.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.