ASK ćuti o slučaju Veljka Botice: Kandidat za direktora škole godinama krije imovinski karton!

2

Kandidat za direktora Srednje pomorske škole Veljko Botica godinama krije svoje imovinske podatke od javnosti jer u registru Agencije on ne postoji, saznaje Borba.

Prema našim saznajima, on je već dugi niz godina direktor te škole i najozbiljniji kandidat da bude reizabran za tu funkciju.

Potvrđeno nam je da su o svemu ovome, pisanim putem obaviješteni kabineti predsjednika i premijera Crne Gore. Pismo koje im je predato, u posjeduje našr redakcije i objavljujemo ga integralno:

“Kao zabrinuti građanin ali, prije svega, dugogodišnji radnik u prosvjeti, javljam Vam se povodom izbora direktora Srednje pomorske škole u Kotoru. U saznanju sam da na to mjesto treba da bude ponovo izabran Veljko Botica i nijesam mogao a da ne preduzmem što je u mojoj moći samo da skrenem pažnju da se radi o čovjeku koji ne poštuje osnovne obaveze državnog funkcionera, što je njegova dužnost prema građanima a na osnovu toga možete vrlo lako donijeti zaključke i o njegovom ukupnom radu u ovoj obrazovnoj instituciji.

Zar kao država treba da dozvolimo da nam Srednju pomorsku školu vodi čovjek koji godinama krije svoje imovinske podatke od javnosti jer u registru Agencije on ne postoji. Vrlo dobro znate da je svaki javni funkcioner, u smislu člana 3 Zakona o sprječavanju korupcije, „izabrano, imenovano ili postavljeno lice u državnom organu, organu državne uprave, pravosudnom organu, organu lokalne samouprave, organu lokalne uprave, nezavisnom tijelu, regulatornom tijelu, javnoj ustanovi, javnom preduzeću ili drugom privredom društvu, odnosno pravnom licu koje vrši javna ovlašćenja, odnosno djelatnosti od javnog interesa ili je u državnom vlasništvu (u daljem tekstu: organ vlasti), kao i lice na čiji izbor, imenovanje ili postavljenje organ vlasti daje saglasnost, bez obzira na stalnost funkcije i nadoknadu” na osnovu čega se navedeni Zakon odnosi i na gospodina Boticu koji je dužan da, u smislu čl.23, 24 i 25 navedenog Zakona Agenciji za sprječavanje korupcije uredno prijavljuje svoju imovinu.

Moramo znati, kao građani, da li mu je mjesto direktora omogućilo nezakonitu materijalnu korist na koju pojedini od nas sumnjaju. Od direktora škola na sajtu Agencije za antikorpuciju jedino se imovina gospodina Veljka Botice ne može naći. Želimo da znamo zbog čega država toleriše ovom čovjeku neodgovorno ponašanje a posebno me brine činjenica zašto se on i dalje protežira?

Mislim da kao društvo zaslužujemo odgovornije i transparentnije ljude na funkcijama, posebno kada su u pitanju ključne oblasti poput obrazovanja, zato Vas molim da provjerite ove navode i nakon toga donesete odluku”.

2 Comments
  1. Dr mr komentariše

    Ovaj me podsjeca na mladog Sojica, sam vodi svoje preduzece. Malo masnog sira kapetan sa belu ladju. Mozda drzi pare u deda Stavrin opanak. Mozda mu je sipac pojeo dzak sa parama.

  2. Ljuta komentariše

    Ni milo ne krije svoj račun pa zašto bi tolerisati to nekom izbjeglica svog zanata….
    uspio covjek da da od kuvara i konobara napravi vrsne kapetane i upravitelje…
    Pa mora se malo ogrebati….njega treba držati sve dok i mila…..zaslužili smo ih

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.