Arno Gujon za francuske medije: Visoki Dečani četiri puta raketirani od 1999.

2

Humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” obavijestila je danas francuske medije o ugroženosti Visokih Dečana, jednog od najznačajnijih manastira srpskog pravoslavlja, a na to je ukazala i Europa Nostra objavljujći spisak sedam najugroženijih lokaliteta i spomenika u Evropi u 2021.

“Solidarnost za Kosovo” tim povodom podseća francuske medije na brojne činjenice koje “ukazuju na nepodnošljiv Damoklov mač” koji se nadvija nad manastirom Visoki Dečani, kao i nad njegovom vjerskom zajednicom, ali i na značaj udruženja Evropa Nostra koje je takođe ukazao na taj problem.

-Zahvaljujući tom spisku na kojem je i jedan od najznačajnijih manastira srpskog pravoslavlja čuje se i ono što ”Solidarnost za Kosovo” zagovara gotovo dvije decenije, a sada se priključuje Evropa Nostra upozoravajući na opasnosti koje prijete Visokim Dečanima- navodi organizacija “Solidarnost za Kosovo”.

Ona je francuske medija upoznala i s činjenicom da je manastir četiri puta raketiran od kraja rata 1999.

“Solidarnost za Kosovo” naglašava da je spisak ugroženih lokaliteta sve samo ne beznačajan s obzirom na autoritet i uticaj koji ima Evropa Nostra, koja je osnovana u Parizu 1963. godine s predstavnicima iz 40 zemalja.

“Solidarnost za Kosovo” francuske medije podsjeća i na činjenicu da Kfor i dalje danonoćno čuva Visoke Dečane uz betonske barikade i kontrolne punktove, da je 2016. osujećen napad naoružanih muškarca pored manastirskog zida koji je sagradila “Solidarnost za Kosovo” na zahtev monaha.

Činjenica je da se manastir godinama sudi sa opštinom Dečani koja odbija da im vrati zemljište, ali i da su vjernici i dalje sprečeni da posjete manastir, pre svega da bi tamo slavili Uskrs ili Božić, navodi “Solidarnost za Kosovo”.

Činjenica je, dodaju, da su na zidovima manastira ispisivani i grafiti koji slave Islamsku državu, ali i da je Stejt department priznao 2019. godine da se u prosjeku svaka dva dana dogodi napad na Srbe ili njihovu imovinu.

“Solidarnost za Kosovo” naglašava i da se 2020. situacija pogoršala jer su napadi postali ucestaliji i nasilniji, ali i da je Priština brojnim ličnostima koje su pružile podršku srpskoj manjini na Kosovu zabranila ulazak bez ikakvog opravdanog razloga.

-Među njima je dobitnik Nobelove nagrade Peter Handke, koji je, napisao i knjigu o srpskoj enklavi u Velikoj Hoči, kao i nekoliko humanitaraca medu kojima je i predsjednik udruženja Solidarnost za Kosovo Arno Gujon-, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

“Solidarnost za Kosovo” kao dodatni dokaz “političkoj i medijskoj torturi pristinskih vlasti nad Srbima sa Kosova” navodi i optužbe u štampi za ratne zločine na račun igumana manastira Save Janjića.

(Tanjug)

2 Comments
 1. E viva komentariše

  E zaboli nas za Decane

 2. Kontra revolucija komentariše

  Zabolece tebe i to teško evivašu !.
  Dno dna, kultura do tura !.
  Kad tad dodje naplata, iznenada !.

  5
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.