Arheolozi otkrili: Drevne Maje se vjekovima trovale živom!

0

Toksični nivoi zagađenja živom, najčešće povezani sa savremenom industrijom, neočekivano su otkriveni na vjekovima starim arheološkim lokalitetima gdje je nekada počivala majanska kultura, što bi mogao da bude jedan od razloga koji je uticao na njihov nestanak.

Davno prije dolaska konkistadora, koji su u Novi svijet doneli rat i bolesti, majanska kultura zagadila je svoje urbane centre velikim količinama žive.

Čak i danas, prisustvo elementa je toliko da istraživači moraju da nose zaštitnu opremu da bi sačuvali svoje zdravlje.

„Zagađenje ovakvim količinama žive obično se povezuje sa savremenim urbanim centrima i industrijskim područjima”, kaže Dankan Kuk, geoarheolog sa Australijskog katoličkog univerziteta i predvodnik studije koja proučava ekološko nasleđe Maja, prenosi RTS.

Zajedno sa timom istraživača iz Amerike i Britanije, Kuk je analizirao baze uzoraka i podatke prikupljene sa deset lokaliteta koji potiču iz klasičnog majanskog perioda.

Poređenja i analize zemljišta pokazali su da je na sedam od deset lokaliteta utvrđena koncentracija žive jednaka modernim gornjim granicama toksičnog nivoa ili iznad tog nivoa.

„Otkriće žive duboko u zemljištu i sedimentima drevnih majanskih gradova bilo bi teško objasniti sve dok se ne uzmu u obzir pređašnja arheološka otkrića u regionu koja govore o tome da su Maje koristile živu vjekovima unazad”, ističe Kuk.

U svom čistom obliku, živa je metal sjajnosive boje koji se topi na niskim temperaturama i pretvara u gustu tečnost, koja je tokom istorije dobila ime brzo srebro. Ipak, tokom čitave istorije, jedinjenja koja sadrže živu imala su široku primjenu u industriji i kulturi. Među popularnijim je živa(II)nitrat, supstanca koja je korišćena da ukruti krzno za šešire, a koja je trovala nervne sisteme zanatlija koji su ih izrađivali.

Možda najpopularniji oblik žive korišćen tokom istorije je živin sulfid, mineral poznat kao cinober, koji je korišćen kao pigment za dobijanje jarke crvene boje za bojenje odjeće i posuđa.

Za narod opsjednut krvlju, poput Maja, cinober je predstavljao mnogo više od jarke nijanse crvene.

„Za Maje, objekti su snaga duše, ch’ulel, nalazila se u krvi. Zbog toga, jaki crveni pigment cinobera bio je nezamjenjiva i sveta supstanca, uprkos tome što je veoma smrtonosan i toksičan i njegovo prisustvo u zemljištu i sedimentima drevnih majanskih lokaliteta i dalje traje”, navodi geoarheolog Mikolas Daning sa Univerziteta u Sinsinatiju.

(Politika.rs)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.