Apple: Stigla je potpuno nova vrsta uređaja! Pročitajte šta je sve gigant najavio

0

Da li će Apple zauvijek promijeniti virtuelnu realnost? Koji novi uređaji će biti predstavljeni na WWDC 2023 događaju?

Za kompaniju Apple postoje dva najvažnija događaja u godini, a jedan od njih se održava danas – WWDC 2023. Sa početkom od 19 časova po našem vremenu, tehnološki gigant iz Kupertina će na događaju predstaviti najnovije softverske inovacije koje će se uskoro naći u operativnim sistemima Apple telefona, tableta, računara i pametnih satova, ali sigurno smo da većinu čitalaca više interesuje lansiranje novih proizvoda.

Nažalost, ne očekujte da i ovaj put vidite novi jeftiniji iPhone, jer je nova serija odložena na neodređeno vreme, ali to ne znači da Apple nije spremio nešto zaista veliko za 2023. godinu. Ono što svi čekaju da vide, i o čemu se već godinama priča, jesu Apple AR/VR naočare koje neće baš biti za svačiji džep, ali koje će nesumnjivo pogurati industriju ka mejnstrimu kao nijedan uređaj do sada.

Pored naočara za pomiješanu realnost, očekuje se da ćemo vidjeti i nove računare, tačnije da će najmoćniji desktop računar, Mac Studio, biti unaprijeđen novijom M2 generacijom čipa, kao i da će oni koji vole tanke i lagane laptopove konačno dobiti MacBook Air verziju sa većim ekranom, dijagonale od 15 inča.

Pa, hajde da vidimo šta je novo kompanija Apple spremila za nas.

MacBook Air 15″

Prvi proizvod koji Apple predstavlja je najnoviji MacBook Air laptop, sa dijagonalom ekrana od 15,3 inča. Dizajn je isti kao na manjem uređaju, a gigant iz Kupertina kaže da je u pitanju najtanji laptop od 15 inča na svijetu.

Pokreće ga M2 čipset, sa 8 CPU jezgara i 10 GPU jezgara. Ima 6 zvučnika i bateriju koja traje do 18 sati. Početna cena je 1.299 dolara, a M2 MacBook Air 13″ je snižen na 1.099 dolara.

Najbolji čipset do sada – M2 ULTRA

Mac Studio je očekivano unaprijeđen M2 Max čipsetom, mnogo značajnija vijest je predstavljanje „najboljeg računarskog procesora ikada“ – M2 Ultra. Sa 24 CPU jezgra i do 76 GPU jezgra, kao i do 192 GB RAM, nema sumnje da će proizvođači x86 procesora ozbiljno morati da oznoje dlanove.

Konačno! Novi Mac Pro

Apple je konačno predstavio ono što su profesionalci godinama tražili – novi Mac Pro. Novi računar stiže u svim konfiguracijama sa M2 Ultra čipsetom. Početna cijena je 6.999 dolara!

iOS 17

Dobili smo i prvi pogled na najnoviji iOS operativni sistem. iPhone korisnici će sada moći sami da odrede kako će prikazati onima koje pozivaju. Drugim riječima, moći će da biraju svoju sliku, koja će biti dio njihove „kontakt kartice“, slično profilima na društvenim mrežama.

Kada je FaceTime u pitanju, novina je mogućnost snimanja i ostavljanja poruka, slično kao što je to moguće uraditi na Google Meet aplikaciji. Stigle su i brojna unapređenja iMessage aplikacije, uključujući nove stikere i opciju „Check In“, koja će korisnicima omogućavati da brzo jave dragim osobama da su stigli sa puta ili da su dobro.

Pomoću AirDrop funkcije, korisnici će sada moći da razmjenjuju kontakte sa drugim Apple korisnicima jednostavnim približavanjem iPhone ili Apple Watch uređaja. Predstavljena su i unaprijeđenja Autocorrect sistema, ali kako iOS uređaji i dalje ne pričaju srpski, bojimo se da ovo neće biti previše značajno našim korisnicima.

iPhone je sada i svojevrsni dock uređaj. Kada je zaključan, jednostavnim okretanjem na stranu, korisnici će moći da pristupe interfejsu koji Apple naziva „StandBy“. Ovaj interfejs je moguće izmijeniti kako bi se prikazale najrelevantnije informacije. Ipak, djeluje da će ovom režimu imati pristup samo uređaji koji posjeduju Always-on Display funkciju.

iPadOS

Novost u najnovijem operativnom sistemu za iPad tablete je „brza interakcija“ sa vidžetima. Korisnici će moći da uživo kontrolišu vidžete, bez potrebe za ulaskom u aplikaciju. Dodatno, velika inovacija prošle godine bila je podešavanje zaključanog ekrana na iPhone uređajima. Ove godine ta funkcija stiže i na iPad.

Korisnici Apple tableta su konačno dobili i Health aplikaciju koja će im, kao na Apple Watch i iPhone uređajima, prikazivati sve prikupljene informacije o zdravlju. Ono što je takođe novo jeste obrada PDF fajlova direktno u Notes aplikaciji, za koje Apple kaže da uposlila mašinsko učenje. Moguće je popunjavati formulare, pisati po dokumentima ukoliko imate olovku, ali i mnogo više.

macOS Sonoma

Ni unapređenja operativnog sistema koji pokreće Apple desktop i laptop računare nisu izostala. Ime novog OS-a je Sonoma.

Ono što će se korisnicima sigurno svideti jesu vidžeti. Da, vidžeti već postoje u meniju sa strane, međutim, iz istog menija je sada moguće prevući ih na desktop. Takođe, vidžete je moguće prenijeti i sa telefona, bez potrebe za instalacijom dodatnih aplikacija na Mac-u.

Da li će Apple konačno prihvatiti gejmere pod svoje krilo? Djeluje da je to slučaj, jer je upravo predstavljen Game Mode kako bi se iz procesora izvukla maksimalne performanse tokom gejminga. Dodatno, Apple je najavio da brojne igre stižu na macOS, a da je proces portovanja naslova sa PC-ja učinio značajno lakšim.

Adaptive Audio stiže na AirPods

Ne želite da poništite zvukove okoline u potpunosti, ali ne želite ni da ih vaše slušalice pojačaju. Apple je predstavio Adaptive Audio funkciju koja je mješavina ova dva profila – propuštaće zvukove kao što su glasovi, a istovremeno će blokirati neželjenu buku.

Šta je novo na Apple Watch pametnim satovima

Predstavljen je i WatchOS 10, najnoviji operativni sistem za Apple pametne satove. Jednim okretanjem krunice, korisnicima su na raspolaganju vidžeti, direktno „ispod“ naličja sata. Pristup relevantnim informacijama nikada nije bio lakši.

Kompanija iz Kupertina je takođe redizajnirala neke od dostupnih aplikacija i dodala nekoliko novih naličja, među kojima je svakako najinteresantniji popularni junak iz crtanog filma – Snupi.

Pored poboljšanog interfejsa, stigla su i unapređenja nekih sportskih režima, poput biciklizma i planinarenja, uz još bolji i napredniji izgled kompasa.

Dodatno, Apple se ovaj put bavio i mentalnim zdravljem, te će korisnici uskoro moći da redovno belježe svoje raspoloženje, kao i da ispunjavaju određene ankete, a Apple će proizvesti rezultat prema kojem će nosioci Apple Watch uređaja znati da li je vrijeme da se obrate profesionalcu za pomoć.

Nešto potpuno novo – Apple Vision Pro

Stigao je Apple Vision Pro, uređaj koji je cio svijet čekao. Kompanija tvrdi da je ovo prvi uređaj koji nećete gledati, već „kroz koji ćete gledati“. U pitanju su naočare koje istovremeno nude virtuelnu, kao i proširenu realnost. To znači da će korisnici imati priliku da koriste ovaj nesvakidašnji uređaj kao „portal“ koji će postojećem prostoru dodati digitalne elemente, ali i pružiti potpuno virtuelno iskustvo kada to želite.

Apple Vision Pro pokreće M2 čipset u paru sa potpuno novim R1 procesorom koji je zadužen za obradu velikoj broja informacija iz raznih senzora koje se nalaze na samom uređaju, a sve kako bi iskustvo korišćenja proteklo besprekorno.

Broj inovacija koje Vision Pro donosi je ogroman (kompanija tvrdi da je tokom razvoja podnela više od 5.000 patenata). Ovom uređaju ćemo posvijetiti poseban tekst, u kojem ćete imati priliku da pročitete sve detalje o Apple AR/VR naočarama.

Preporučena maloprodajna cijena iznosi vrtoglavih 3.499 dolara, a prodaja će zvanično početi tek početkom sljedeće godine.

(mondo.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.