Apple natjerao Google na neprijatan potez

0

Da Google prikuplja gomile podataka o svakome od nas, već je dobro poznato. Međutim, koliko i šta, napokon smo saznali, nakon što je Apple uveo nova pravila privatnosti.

Naime, u sklopu operativnog sistema iOS 14 uvedena su nova pravila privatnosti koja su dobro protresla oglašivačku industriju, prenosi B92.

Jer, iako Apple neće blokirati oglašivače od praćenja korisnika tokom njihovog surfovanja internetom i korišćenja različitih servisa, prisilio je developere da istaknu koje sve podatke aplikacija prikuplja i za šta ih koristi, ali i da od korisnika dobiju odobrenje za takvo prikupljanje.

To se, naravno, nije svidjelo velikim kompanijama kao što su Facebook i Google, jer im glavni izvor prihoda dolazi upravo od visoko personalizovanih oglasa. Iako su se glasno protivili potezu “jabuke”, ipak su morali da pristanu na nove uslove.

Tako je Google otkrio da prikuplja informacije poput istorije pretraživanja, kupovine, lokacije, kontakt informacije, informacije o kontaktima iz imenika, informacije o pristancima koje korisnici daju, ID podatke, podatke o korišćenju aplikacije, ali i podatke o dijagnostici aplikacije.

Ipak, trebalo bi napomenuti i da se od aplikacije do aplikacije količina podataka koju Google prikuplja veoma razlikuje. Na primjer, dok Gmail aplikacija prikuplja lokaciju, korisničko ime i podatke o oglasima za svoje oglašivače, YouTube ide dublje.

Kako da provjerite šta od podataka skuplja neka aplikacija?

Uz sve ono što prikuplja Gmail, YouTube bilježi i lokaciju, fizičku adresu, e-mail, ime, telefonski broj, istoriju pretraživanja i pregledanja, korisničko ime i identifikator uređaja, kao i podatke o oglašivačima i interakciji s proizvodom.

I Google i Facebook prikupljali su ove podatke i ranije, ali nisu otvoreno iskazivali što tačno prikupljaju i za šta se koristi. Na primjer, to podrazumijeva praćenje da li se neki podaci koriste za pravljenje korisničkog profila i identifikaciju korisnika.

Ukoliko želite da vidite koja aplikacija skuplja koje podatke, to ćete moći iz App Store – dovoljno je da potražite aplikaciju o kojoj želite da se informišete, i potom u delu “App Privacy” da provjerite šta se prikuplja od podataka.

Nažalost, korisnici Androida nemaju tu opciju (barem za sad), ali vjerovatno se isti podaci i od njih skupljaju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.