Apelacioni sud ukinuo rješenje Višeg suda kojim je odbačena optužnica za silovanje u pokušaju

0
Apelacioni sud Crne Gore je, nakon sjednice vijeća održane 11.6.2024. godine, uvažio žalbe Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i punomoćnika oštećene M.M., i ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici K.br.114/22 od 1.11.2023. godine i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Rješenjem Višeg suda u Podgorici odbačena je optužnica Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, kojom je optuženom G.S. stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela silovanje u pokušaju, jer je utvrdio da kod optuženog postoje okolnosti koje privremeno sprječavaju krivično gonjenje optuženog, a koje se tiču njegovog duševnog stanja.

Protiv navedenog rješenja žalbe su izjavili Više državno tužilaštvo u Podgorici I punomoćnik oštećene.

Odlučujući o žalbama, Apelacioni sud Crne Gore je ocijenio da su žalbe osnovane i da je prvostepeno rješenje donijeto uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka. U odluci je ukazano da je u slučaju postojanja sumnje da li je uračunljivost optuženog smanjena ili isključena, postojala obaveza prvostepenog suda da vještačenjem utvrdi da li je i kojoj mjeri poremećaj duševnog stanja okrivljenog postojao u vrijeme izvršenja krivičnog djela koje se okrivljenom stavlja na teret i kakav uticaj je takvo duševno stanje imalo u to vrijeme i dalje ima na shvatanje i postupke optuženog.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.