AP: Kina nije upozorila javnost šest dana od saznanja da postoji prijetnja pandemije

0

Najviši kineski zvaničnici nisu upozorili javnost punih šest dana otkako su utvrdili da se najvjerovatnije suočavaju s pandemijom novog koronavirusa.

Tokom tih šest dana od saznanja, u gradu Vuhanu, odakle je zaraza potekla, održana je proslava na kojoj su bile desetine hiljada ljudi, a milioni ljudi krenuli su na putovanja uoči kineske nove godine.

Predsjednik Kine Si Đinping upozorio je građane sedmog dana, 20. januara, ali do tada je već bilo zaraženo više od 3.000 ljudi, pokazuju interni dokumenti u koje je Asošiejted pres imao uvid i procjene stručnjaka.

Odlaganje objave od 14. do 20. januara nije bila prva greška u borbi protiv koronavirusa, niti najduže čekanje s primjenom mjera, pošto su vlade širom sveta nedjeljama oklijevale s uvođenjem oštrih mjera.

Međutim, odlaganje suočavanja Kine, prve države pogođene koronavirusom, došlo je u kritičnom trenutku, na početku epidemije.

Epidemiolog Univerziteta Kalifornije iz Los Andjelesa Zuo-Feng Džang rekao je da bi bilo znatno manje pacijenata i da bi bilo potrebno manje zdravstvenih objekata da su kineske vlasti preduzele mere šest dana ranije.

“Možda smo mogli da izbjegnemo kolaps zdravstvenog sistema Vuhana”, kazao je Zuo-Feng.

Drugi stručnjaci su naveli da je kineska vlada možda čekala da upozori javnost kako ne bi došlo do panike, a da je za to vrijeme preduzimala mjere u tajnosti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.