Andrijevica: Od boravišne takse Opština već prihodovala 1.000 evra

0
Nadležni organi u Opštini Andrijevica preduzeli su sve neophodne mjere kako bi se, u cilju naplate boravišne takse, evidentirao svaki turista koji posjećuje ovu potkomovsku varošicu.

To je u razgovoru za „Dan“ potvrdio i načelnik Komunalne policije i inspekcije Ilija Miketić, rekavši da su nadležni službenici svakodnevno na terenu i da vrše detaljne kontrole da li se u djelo sprovode propisi koji prate ovu oblast.

Podaci ukaziju da je prošle godine na ime boravišne takse Opština Andrijevica ostvarila prihod od svega 1.538 evra, a pretprošle 850 evra. Iz lokalne uprave navode da su ovi prihodi simbolični u odnosu na raspoložive turističke i ugostiteljske kapacitete koje posjeduje opština Andrijevica.

Miketić da je primjenom novih mjera kontrole broj prijavljivenih gostiju u predsezoni znatno uvećan.

– Svi smještajni kapaciteti u našoj opštini su evidentirani. Došli smo do podatka da imamo 24 smještajne jedinice. Nadzorom i kontrolom došlo se do situacije da se stopostotno vrši naplata turističke i boravišne takse. Tako je u predsezoni po osnovu boravišnih taksi ostvaren prihpod od 1.000 evra, što je za 50 odsto više u odnosu na isti preiod prošle godine. Kontrolu ćemo intenzivno nastaviti i u narednom periodu. Za sad, po ovom osnovu, nemamo nikakvih problema sa vlasnicima smještajnih kapaciteta, ali ako uočimo bilo kakve nepravilnosti spremni smo da ih sankcionišemo – zaključio je Miketić.

Seoski i planinski turizam velika razvojna šansa

Iz lokalne Turističke organizacije navode da Komovi sve više postaju omiljena destinacija za brojne turiste sa različitih meridijana.

– Naročitu pažnju privlače planinski vrhovi koja postaju stjecište zaljubljenika u alpinizam. Sa Trešnjevika planinarske staze vode do tih izazovnih vrhova koji se prostiru iznad dvije hiljade metara nadmorske visine. Tu je i nekoliko domaćinstva koje turistima, uz prenoćišata, nude domaće specijalitete i zdarvu ekološku hranu, što sve zajedno pruža uslove za užitak onima koji pribjegavaju aktivnom odmoru u netaknutoj prirodi. Svi ti sadržaji, a i veliki broj posjetilaca koji tokom godine obiđu ove predjele slobodno daju za pravo da kažemo da su seoski i planinski turizam velika razvojna šansa Andrijevice – istakli su iz Turističke organizacije.

Prema važećoj odluci preciziramo je da boravišna taksa za Opštinu Andrijevica dnevno iznosi jedan euro.Prikupljena sredstva raspoređuju za finansiranje djelatnosti lokalne Turističke organizacije u visini od 80 odsto, dok se preostalih 20 odsto usmjerava za financiranje programa Nacionalne turističke organizacije.

– Dosta dobro očuvane vrijednosti planina Komova, Bjelasice i Prokletija sa živopisnim dolinama, rijekama, pružaju mogućnost razvoja različitih vidova turizma. Ako tome dodamo da je izgrađena prva dionica autoputa od Podgorice do Mateševa i da je profunkcionisao put preko Jelovice, onda Andrijevica definitivno, mora da postane destinacija sa većim brojem ostvarenih i evidentiranih noćenja, nego što je to do sada bio slučaj. Tim prije jer u našoj opštini postoje kapaciteti koji zvanično nude preko 200 kreveta za smještaj turista – istakli su iz lokalne uprave.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.