Anđelković: Da bi bio uspješan Otvoreni Balkan mora biti otvoren i za Istok i za Zapad!

0

Analitičar Dragomir Anđelković kazao je gostujući na Jutarnjem programu Happy televizije da je Evropska unija u ovom trenutku počela da se bavi sobom i da ne znaju šta će i da ne znaju kako će ona izgledati za 5 godina, a kamoli da pričaju o kandidatima za proširenje.

„To se svodi na njihove unutrašnje odnose, a malo toga će se projektovati na sve to. Otvoreni Balkan sa druge strane, ako se ograniči na ekonomiju to ima smisla. Uistinu, svima nama u regionu je dobro da imamo usaglašeno zakonodavstvo. Kada npr. dolazi neka velike kompanija, ruska, kineska, američka nebitno je – ta kompanija posmatra region jer smo svi mi mali. Da bi ona normalno došla, potrebno joj je da može da funkcioniše u Albaniji, Makedoniji, Srbiji. Tu je bitan protok roba, ali i usaglašeno zakonodavstvo koje je bitno za poslovanje i biznis“, kazao je Anđelković.

Vjerovatno će Zapadni centri moći pokušati da ubace pojedine političke elemente, kazao je analitičar i uporedio to sa Bosnom i Hercegovinom i njihovom željom kako da unaprijede odnose sa Kinom.

„Odmah su se Amerikanci digli i kazali šta će vam to? Ako pričamo o Otvorenom Balkanu, onda je on otvoren za sve. Zemlje Balkana ako imaju neke zemlje sa kojima mogu da sarađuju, onda treba da sarađuju, nezavisno o geopolitici. Međutim, Zapad želi da Balkan bude otvoren za njih, a da bude zatvoren za druge. To ne smijemo da dopustimo“, naglasio je Anđelković.

Evropska unija kao da misli da smo ludi, tvrde da treba da budemo u čekaonici, i da vidimo posle u nekom daljem periodu da nas prime.

„Ako su racionalni, onda vide da stabilnost ekonomska u ovom kraju i dijelu svijeta donosi i političku. Vi kada trgujete, možda možete da se posvađate ali nećete da ratujete. Mnogi u EU pričaju o Balkanu kao o buretu baruta a zapravo to žele jer ga mogu eksploatisati. Taj pristup ne vodi nikuda. Mi moramo da se okrenemo sebi i da formiramo Otvoreni Balkan i da se okrenemo i ka Rusiji i ka Kini“, pojašnjava on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.