ANB prisluškivala bez kontrole

0

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) prošle godine je od Vrhovnog suda zatražila odobrenje za 42 slučaja tajnog nadzora, saopšteno je “Vijestima” iz tog suda.

“U toku 2020. godine Vrhovnom sudu su dostavljena 42 predloga. Svi predmeti su, od strane Agencije, označeni kao “tajni”, pa vam osim broja, a kod odredbi Zakona o tajnosti podataka, druge informacije ne možemo dostaviti”, navodi se u odgovoru.

To je prvi zvanični podatak nakon nekoliko godina, nakon što je ranije taj sud proglasio tajnim informacije o odobravanju zahtjeva ANB.

Javno dostupni su jedini još podaci koje je prije nekoliko godina objavio Institut alternativa, da su u periodu 2005-2009. pod mjerama tajnog nadzora koje sprovodi ANB bila 324 građanina/građanke Crne Gore. Taj isti podatak je zatim, kako su objasnili, označen “tajno”, jer bi se njegovim objelodanjivanjem navodno ugrozila nacionalna bezbjednost”. Isto obrazloženje je za mandata Vesne Medenice dato i “Vijestima” koje su se interesovale koliko je zahtjeva ANB podnijeto, da li je neki odbijen i iz kojih razloga…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.