ANB jedan majbah platila 647.000 evra, cijena drugog još uvijek nepoznata

6

Agencija za nacionalnu bezbjednost je krajem 2017. i početkom 2018. godine trgovala automobile vrijedne gotovo 1,2 miliona eura, od čega je samo jedno vozilo – mercedes majbah plaćeno više od 647.000 eura.

To se vidi iz faktura koje je, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dobio Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Za jedan od dva majbaha, prema dokumentaciji do koje je MANS došao, profaktura je ANB-u izdata krajem novembra 2017. Ukupna cijena vozila sa uračunatim PDV-om iznosila je 647.322 eura.

Radi se o vozilu proizvedenom 2017, od skoro 6.000 kubika i 620 konjskih snaga, sa četvoro vrata i četiri sjedišta.U profakturi je naznačeno i da se uplata izvršava u dvije rate i to polovina ukupne cijene u roku od sedam dana od potpisivanja ugovora, a druga u roku od 60 dana od dana isporuke i potvrde ispravnosti opreme.

Agencija je Državnom trezoru Ministarstva finansija 18. januara 2018. dostavila zahtjev za isplatu ukupne cijene – 647.322 eura.

ANB je, međutim, odbila da dostavi MANS-u dokumentaciju koja se odnosi na drugu isplatu iz Državnog trezora sa kraja 2017, a koja se takođe odnose na plaćanje sredstava transporta. Radi se o zahtjevu za isplate 514.408 eura iz decembra 2017. MANS je tražio kopije zahtjeva za plaćanje i faktura na osnovu kojih je od trezora tražena ova isplata.

-U daljem toku postupka, ANB je utvrdila da nije u posjedu traženih dokumenata, te da su u pitanju podaci sadržani u dokumentaciji koja nastaje primjenom člana 48 Zakona o ANB… Navedena dokumentacija je označena stepenom tajnosti ‘interno’, rješenjem 250/15-10-12231/2 od 8. 12. 2015. S obzirom na to da je tražen pristup dokumentima, označenim stepenom tajnosti, te da je članom 1 stav 2 tačka 2 Zakona o slobodnom pristupu informacijama propisano da se odredbe navedenog zakona, između ostalog, ne primjenjuju na informacije za koje postoji obaveza čuvanja tajne, u skladu sa zakonom koji uređuje oblast tajnih podataka, shodno članu 116 Zakona o upravnom postupku, slobodan pristup traženim informacijama se odbija- stoji u rješenju dostavljenom MANS-u, koje potpisuje vršilac dužnosti direktora ANB Dejan Vukšić.

Odluka o stavljanju oznake tajnosti za nabavku vozila u decembru 2017. datira iz decembra 2015. godine

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac je najavio da će se ta organizacija svakako žaliti na odluku v.d. direktora ANB-a Dejana Vukšića da onemogući pristup informaciji o isplatama iz državnog budžeta.

-Jer se radi o podatku o tome kako je trošen novac građana, što nikako ne bi smjelo da bude tajna. Iako je za jedno vozilo ANB dostavilo kompletnu dokumentaciju, za drugo smo dobili odgovor da je dokumentacija za njega označena stepenom tajnosti “interno”. Kada su u pitanju iznosi koje je ova institucija izdvojila za kupovinu vozila najviših državnih funkcionera, faktura do koje je došao MANS ostaje kao svjedočenje jednog apsolutno bahatog odnosa prema novcu građana. Ono što i dalje ostaje kao neodgovoreno pitanje je ko je napravio procjenu da je ova kupovina bila neophodna i opravdana i da li smo zaista morali da damo preko milion eura za dva službena vozila. Zanimljivo je da odluka o stavljanju oznake tajnosti datira iz decembra 2015. godine, a odnosi se nabavku vozila u decembru 2017. godine- kazao je Milovac za „Vijesti“.

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će dva majbaha u državnom vlasništvu biti prodata, a da će novac biti uplaćena u budžet države. Jedan od majbaha koristi predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a drugi je, dok je bio premijer, koristio aktuelni poslanik DPS-a Duško Marković.

 

 

 

 

 

6 Comments
 1. Kontra revolucija komentariše

  Kako nije zao Djukanovica, zagadjivao vazduh svih godina sa autom od 600 konjskih snaga !.
  To je skoro ko 14 Jugica ili 8 Fiat Punto !.
  A da, bila privatna drzava !.

  8
  1
  1. Dejan komentariše

   I Mugabe bijase slican nasemu, no crce i sve mu osta pusto, a narodu svanu.

 2. Radenko komentariše

  Zasto da ne ? Kad mi imamo viska para pa necemo valjda ds dsmo narodu. Uzas

 3. Stefanos komentariše

  Kakvo je ovo izivljavanje od strane DPSa nad nama gradjanima. Malo ce im biti dozivotna robija.

 4. Andrija2010 komentariše

  dje ste vajni dps poltroni i komite potomci italijanskih fasista ..svima vam milo j..o mater

  1. Bot23 komentariše

   Onom ko ih je naručio, nacionalizirati imovinu u protuvrijednosti cijene oba automobila, ako nema dovoljno, nacionalizaciju proširiti na članove njegove bliže i dalje rodbine, ukoliko i to bude malo preći na članove partije po hijerarhiji, dok se šteta za državu ne namiri.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.