Analitičari o drugom “non pejperu” koji je nezvanično stavljen pred Beograd i Prištinu: Priznanje Kosova nije prihvatljivo za Srbiju

2

Novim nezvaničnim dokumentom, kojim se nudi rješenje za Kosovo, Srbija dosta dobija, a među pozitivnim stvarima je skoro pa stvarna teritorijalna autonomija i zajednički suverenitet nad sjeverom pokrajine, sa zakonodavnim ovlašćenjima i u oblastima pravosuđa i policije, ali i poseban status SPC… Srbija, međutim, mnogo i gubi jer plan predviđa da Kosovo bude suverena država.

Non pejper za koji prištinska “Koha ditore” tvrdi da su ga pripremile Njemačka i Francuska, predviđa autonomni okrug Sjeverno Kosovo, poseban status za SPC, Mitrovicu kao zajedničku ekonomsku zonu, ali i nezavisnost Kosova. Njemačka je demantovala da stoji iza papira, a predsjednik Aleksandar Vučić juče je poručio da je priznanje neprihvatljivo za Srbiju.

– Odmah da vam kažem da se to što u njemu piše neće desiti, priznanje nije prihvatljivo za Srbiju. Poručio bih Prištini da takve stvari ne sanjaju, a kamoli to da Srbija stoji iza takvog nečega – rekao je Vučić, pošto je kosovska predsjednica Vjosa Osmani rekla da iza papira stoji Srbija. Vučić je dodao da u ovom dokumentu ima mnogo više nego u Ahtisarijevom planu, i da je ponuđeno više što bi Srbija mogla da dobije.

Bajdenova opomena

Javnost na Kosovu nije reagovala pozitivno, a sva je prilika da će i Albanci morati da čine neke ustupke, budući da je u nedavnom pismu Vjosi Osmani predsednik SAD Džo Bajden spomenuo “teške kompromise” u cilju postizanja normalizacije.

A da li je Srbija spremna da potpiše ovakav dokument? Šta njime gubi, šta dobija, i treba li očekivati pritisak Zapada da se krene u njegovu realizaciju. Izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković kaže za “Blic” da Beograd može da stavi paraf na ovakav predlog.

– Ali uz prethodno preciziranje svih detalja – napominje on.

Vlada sjevera

Srbiji je ovim dokumentom ponuđeno nekoliko važnih stvari, a najvažnije je da se ne spominje eksplicitno priznanje Kosova.

– Predviđa se asimetrični model ZSO, a uključuje stvarnu, teritorijalnu autonomiju za sjever, sa zakonodavnim ovlašćenjima, čak i u oblastima pravosuđa i policije. Predlaže se vlada sjevera kao “zajednički organ sjevera, Vlade Kosova, Vlade Srbije i EU”, što je na tragu ideje o zajedničkom suverenitetu, na mala vrata, nad sjeverom Kosova. Kroz slobodnu ekonomsku zonu sa jugozapadnom Srbijom četiri opštine na sjeveru Kosova imale bi meku granicu sa ostatkom Srbije. A što je najvažnije za Beograd, ne pominje se formalno, eksplicitno priznanje, već da “poštuje” nezavisnost KiM, po ugledu na model dvije Njemačke – napominje Savković.

Ipak, dodaje da Srbija “gubi” jer se ipak radi o Kosovu kao suverenoj državi.

– Ovo je priznanje, implicitno, tačno, ali – jezik ne ostavlja prostor za sumnju. Bile bi to onda dvije države, u UN, koje bi, vjerujem, priznalo i onih pet u EU što ne priznaju. Naravno, samo Rusija i Kina znaju da li je ovo njima dovoljno da bi “pustile” Kosovo u UN. E sad, neko će reći priznanje, ja kažem priznanje realnosti – smatra on.

Jakšić: Deluje OK

Među minusima je, dodaje, što se pitanje imovine uopšte ne pominje.

– Pretpostavićemo da se krenulo od toga da pod Lajčakom ima napretka na tom polju, i da će svakako biti razriješeno. Tu bi značilo malo više transparentnosti, otvorenosti prema javnosti. Položaj Crkve se pominje samo u jednom, dosta nejasno napisanom pasusu. Uglavnom se ponavljaju odredbe aneksa 5 Ahtisarijevog predloga, uz ne baš najjasnije “samoupravni status Crkve u okviru kosovskog političkog i ustavnog sistema” – ističe Savković.

Sličnog stava je i spoljnopolitički komentar Boško Jakšić, koji za “Blic” kaže da mu ovaj nezvanični dokument djeluje kao prihvatljiv za Srbiju.

– Jer, predložen distrikt Sjevernog Kosova dobija mnogo veća ovlašćenja nego što je sadržano u Briselskom sporazumu i određeno Zajednicom srpskih opština. Isto važi i za položaj SPC, a sve bi to bilo ostvarljivo da nema onog zahtjeva o međusobnom priznavanju koji je Vučiću apsolutno neprihvatljiv. Ne znamo porijeklo ovog papira, ali je jasno da je plasiran u trenutku koji pokazuje da raste pritisak da se kosovski problem konačno riješi i da se predlažu konkretne formule kako bi se to i desilo – ocenio je Jakšić.

Objavljivanje nije slučajno, smatra Jakšić, i ističe da je ponavljanje zahtjeva o međusobnom priznanju dokaz da će rasti pritisak na Srbiju da se kosovsko pitanje privede kraju.

– Pritisci će biti sve veći, i to sa najneugodnjih adresa po Vučića, iz SAD i EU, a posebno Njemačke – zaključuje Jakšić.

Za razliku od Savkovića i Jakšića, doktorand na Fakultetu političkih nauka Boban Stojanović ocijenio je, ipak, da ovakav dokument nije prihvatljiv za građane Srbije jer je “javnost u svim istraživanjima mnjenja pokazala da nije spremna da prihvati ili prizna nezavisnost Kosova”.

Realnost

– Često govorimo o tome šta je realnost. Da li Srbija ima neki suverenitet na Kosovu ili nema, da li ćemo ikada imati ponovo izvršnu vlast na Kosovu, međutim meni djeluje da se javno mnjenje u Srbiji nije promijenilo. Iako je aktuelna vlast, a prije svega Aleksandar Vučić, godinama radila na tome da pripremi javno mnjenje Srbije svojim narativom da Srbija tamo nema ništa i da se tamo borimo da dobijemo bilo šta. Ali, javnost Srbije u svim istraživanjima javnog mnjenja nije spremna da prihvati nezavisnost Kosova ili da prizna nezavisnost. Najverovatnije da će to tako i ostati – rekao je Stojanović.

Vučić: Nudi više od Ahtisarijevog papira

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je prethodne dvije noći spavao nekoliko sati, da je proučavao non pejper i pokušavao da se sjeti gde i kada su se određene stvari izgovarale tokom pregovora.

– Taj non pejper je pravio neko ko je mnogo pametan, i to me motiviše da radim još više, i da pokušam da u toj šahovskoj partiji, gdje nam je situacija na tabli lošija, uradimo što više. Partija još traje – istakao je on.

Naveo je i da je za njega bilo iznenađenje način na koji je taj dokument urađen i sastavljen, “ali ne mogu da se obazirem na kvazianalize stručnjaka odavde, obazriv sam u odgovorima”.

– Zaista me je taj papir iznenadio, jer je najpametnije napisan do sada. U njemu ima mnogo više nego u Ahtisarijevom planu, i ponuđeno je više što bi Srbija mogla da dobije. Ta pojava nam znači da će pritisci biti sve veći – istakao je predsjednik Srbije.

Dodao je da misli da zna ko je morao da učestvuje u pravljenju tog papira.

Vučić je naveo da lično nikada nije verovao u efekat pritisaka i da njega zanima razgovor o rješenju i pronalaženju kompromisa u dijalogu Beograda i Prištine.

Sjever, Crkva, ekonomija i datum za potpis

Prema ovom nezvaničnom planu, “Autonomni okrug Sjeverno Kosovo” činio bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Sjevernu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela”. Za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu predviđa se poseban status, kako bi se osiguralo ono što se naziva njihovom “nesmetanom aktivnošću”.

“Crkva i njena unutrašnja organizacija treba da budu priznate kao samoupravna strana u političkom i ustavnom sistemu Kosova, vlasništvo treba da bude neprikosnoveno i da uživa privilegovan status. Zaštićena područja treba da uključuju više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti. Pravoslavnu crkvu na Kosovu, kao suštinski dio SPC, u skladu sa ustavnim promjenama, treba da vodi patrijarh SPC, koji bi trebalo da ima sjedište u Pećkoj patrijaršiji”, navodi se u dokumentu.

Dvije strane bi osnovale ekonomsku zonu u Mitrovici kao katalizator za ekonomski razvoj sa obje strane granice i u skladu sa konceptom evropskih regiona.

Kaže se i da moraju da budu primjenjeni svi do sada postignuti sporazumi, poput Briselskog, a da konačni dogovor bude postignut do februara 2022. godine. Dat je još jedan rok – visoki predstavnik EU Đuzep Borelj bi trebalo da preduzme pregovarački proces i da organizuje, uz podršku Njemačke i Francuske, sastanak u Parizu u junu 2021.

“Borelj će nakon zaključenja pravno obavezujućeg sporazuma, podnositi izveštaje u septembru 2022. Generalnoj skupštini UN”, navedeno je u ovom non pejperu.

Haradinaj prijeti nemirima, Osmani, očekivano, krivi Srbiju

Na Kosovu su vrlo burno reagovali na predloge, a predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je Srbiju da je izvor tog nezvaničnog dokumenta.

“Svi oni non pejperi koji imaju destabilizujuće ideje za naš region imaju samo jedan izvor: Srbiju. Pažljivo čitanje ovih non pejpera i predstavljenih ideja (kao što su promjena granica, stvaranje autonomnih režima ili trećih sila) jasno pokazuje ko je pravio nacrt ovih dokumenata”, napisala je Osmani na Fejsbuku.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj otišao je korak dalje i upozorio je Aljbina Kurtija da će se suočiti sa protestima i nemirima ukoliko “krene pogrešnim putem” i dozvoli formiranje autonomnog okruga Sjevernog Kosova.

Mas: Non pejper nije naš

Ministar spoljnih poslova Hajko Mas demantovao je da iza papira stoji Njemačka.

– To ne potiče iz pera njemačke vlade. Napr­otiv, ministar spoljnih poslova Mas je tokom prošlonedeljnih posjeta Prištini i Beogradu istakao da Njemačka podržava dijalog o normalizaciji odnosa uz posredstvo EU, kao i da je cilj sveobuhvatan sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti, uključuje međusobno priznanje i omogućava da obje zemlje imaju realnu perspektivu u EU – navodi se.

Izvor: Blic

 

2 Comments
 1. Rade komentariše

  Kako se pripremanje priznanje kosova uz busanje nikad ga necemo priznat. Mic po mic dovede Vucic Kosovo do nezavisnosti i jos ce nam to plasirati kao pobjedu Srbije

  4
  2
 2. Kontra revolucija komentariše

  I tako vremenom dodje do podele Kosova !.
  Pravno gledano nije dobro, racionalno gledano dobra stvar !.
  Sa malim izmenama oko vlasništva i politickog i zakonodavnog uticaja je dobra stvar kad se zamisli da svi imaju pretenciju za ulazak u EU !.
  A ulaskom u EU i nestaju granice izmedju drzava tako da je svejedno sa koje strane ljudi zive i gde rade!.
  Tada pocinje ekonomski rat, ko gde i više zagrabi !.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.