Ana Brnabić: Bez dogovora Priština će biti u izolaciji

0

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas, nakon što je predsjednik Srbije poručio da praktično nema šanse za održavanje sastanka u Parizu 1. jula, da je to velika propuštena prilika, da ne razumije politiku Prištine i šta je alternativa dijalogu.

– Ogromna šteta, ogromna propuštena prilika, ponovo gubimo vrijeme zbog toga što su neki nerazumni i ne shvataju koliko je svaki dan za region bitan. Izuzetno sam razočarana i ne znam šta je alternativa dijalogu, šta je drugi način da riješimo probleme koje imamo – rekla je ona novinarima u Parizu.

Kaže da je potrebno biti hrabriji i navodi da svi govore o Prespanskom sporazumu i prave paralele ali da bi se postigao sporazum ili kompromis morate da imate dve strane spremne za kompromis.

– Ovde to nije slučaj, rekla je premijerka Srbije.

U Prespanskom sporazumu, ma koliko on bio lakši od problema Beograda i Prištine, postojale su dvije strane u potpunosti spremne na kompromis – obje su nešto izgubile ali su obe mnogo toga dobile – ukazala je premijerka.

– Žao mi je, taj se sastanak vjerovatno neće održati. Ne znam šta je alternativa, nadam se da će neko uspjeti da razgovara sa Prištinom šta je pametno i šta je budućnost – istakla je ona.

Dodala je da ne razumije politiku političkih lidera u Prištini.

Srbiju će nedostatak sporazuma, kompromisa o dugoročnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom sigurno usporiti ali Priština nema gdje bez tog sporazuma, kaže ona.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.