Amerikanci koji su potpuno vakcinisani moći će ljetovati u EU

0

Amerikanci koji su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa moći će ljetovati u Evropskoj uniji ovoga ljeta, kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“Amerikanci, koliko vidim, koriste vakcione koje je odobrila Evropske agencije za ljekove. To će omogućiti slobodno kretanje i putovanje u Evropsku uniju” rekla je ona u u intervjuu za The New York Times.

Ursula fon der Lajen. nije ponudila vremenski okvir kada se tačno može početi s turističkim putovanjima niti detalje o tome kako će se to odvijati.

Evropska unija zaustavila je sva nebitna putovanja prije više od godinu, u pokušaju da ograniči širenje koronavirusa. Endi Slavit, stariji savjetnik Bijele kuće za Covid-19, rekao je da su navodi Ursule fon der Lajen potvrda uspješnosti američkog programa vakcinacije, prenosi Klix.ba.

“Ono što svijet u osnovi govori je da oni gledaju na SAD, gledaju na uspjeh našeg programa vakcinacije, gledaju na smanjenje bolesti. Iako znaju da još nismo završili, kažu da su ti Amerikanci sigurni da dolaze u našu zemlju bez rizika od širenja Covid-19”, rekao je Slavit.

Kako je dodao, uspjeh američkog programa vakcinacije je nevjerovatan.

“Prije samo nekoliko mjeseci bili smo nacija koja je bila među onima koje su najviše bile lišene putovanja. To samo pokazuje kako smo u nekoliko nevjerovatnih mjeseci vakcinisali Amerikance. Mogućnost posjeta zemljama EU samo je jedna od vraćenih sloboda koja čeka potpuno vakcinisane Amerikance”, rekao je Slavit.

Podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je oko 28 posto Amerikanaca do sada potpuno vakcinisano. To znači da su prošle dvije sedmice od njihove druge doze vakcina Moderna ili Fajzer, odnosno sedmica od primanja Džonson & Džonson vakcina, koje se daju u jednoj dozi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.