Amerika ukinula finansijsku pomoć Prištini: Sankcije fantomskoj državi zbog taksi!

0

Agencija američke vlade “Milenijum Čelendž Korporejšn” (MCC) saopštila je da će obustaviti programe ekonomskog razvoja na Kosovu dok Priština ne ukine takse na robu iz centralne Srbije.

“Pozicija Sjedinjenih Američkih Država po pitanju kosovskih taksi na robu iz Srbije je jasna. Ukidanje tih taksi će poboljšati kosovsku privredu i pomoći da se smanji siromaštvo kroz ekonomski rast”, navodi se u saopštenju ove američke agencije.

Sve dok se ne riješi pitanje kosovskih taksi, MCC ističe da će pauzirati primjenu početka svog programa i razvoj predloženog kompaktnog programa na Kosovu.

“Odluka da se nastavi sa programima MCC zasniva se na akcijama kosovske vlade”, navodi se u saopštenju američke agencije.

“MC C se nada da će kosovska vlada izabrati da riješi brzo ovo pitanje taksi kako bi se nastavilo sa programima MCC. Čim se donese odluka o tome, MCC će nastaviti sa radom”, navodi se u saopštenju.

U bordu koji čini devet direktora MCC nalaze se državni sekretar Majk Pompeo, kao predsjedavajući, ministar finansija Stiven Minučin, kao i izvršni direktor Šon Kernkros.

Prištinski mediji objavili su ranije da će SAD obustaviti 200 miliona evra vredne investicije, što je prvi udarac vladi Aljbina Kurtija zbog odbijanja da ukine takse na proizvode iz BiH i centralne Srbije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.